In deze huidige tijd schieten de franchiseondernemingen als paddenstoelen uit de grond. Personen die ondanks jarenlange werkervaring in de huidige krappe arbeidsmarkt niet aan een baan komen, wagen de stap in het zelfstandig ondernemerschap in de vorm van franchise. Het lijkt een ideale oplossing om aan een inkomen te geraken. De praktijk wijst uit dat het zelfstandig ondernemerschap niet iedereen op het lijf is geschreven. Dit resulteert in de vele juridische geschillen die daardoor ontstaan.

Franchise betreft een overeenkomst tussen franchisegever en franchisenemer die niet bij wet als bijzondere overeenkomst is geregeld. In de franchiseovereenkomst worden een aantal zaken geregeld, zoals de looptijd, de franchise fee, de aard van de te ontplooien activiteiten enz. Indien bepalingen onduidelijk zijn, kunnen geschillen ontstaan. Als franchisegever hebt u er belang bij deze bedingen helder en voor zover mogelijk ondubbelzinnig te formuleren. Onduidelijke bedingen kunnen in uw nadeel uitgelegd worden door de rechter. Het voorkomen van geschillen heeft prioriteit. Indien franchisenemers zich via de media negatief uitlaten, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor uw franchiseorganisatie en haar continuïteit.

Als franchisenemer is het raadzaam om een aangeboden franchiseovereenkomst op zijn juridische merites te laten beoordelen. U bindt zich namelijk aan een vaak jarenlange samenwerking, waarbij u verplicht bent een franchise fee te voldoen. Daarnaast is het raadzaam vooraf te bedenken welke fiscale verplichtingen u krijgt opgelegd, indien u als zelfstandig ondernemer activiteiten ontplooit. Een franchiseovereenkomst is geen dienstverband. Indien u op enig moment niet meer aan uw verplichtingen kunt of wilt voldoen, kan de inhoud van de franchiseovereenkomst nog lange tijd naslepen. U kunt immers geconfronteerd worden met een non-concurrentiebeding en de kosten van de voortijdse beëindiging van de franchise. De voortijdse beëindiging van de franchiseovereenkomst verloopt in de praktijk zeer moeizaam. Beide partijen dienen dan water bij de wijn te doen. Aangezien de relatie dan al een flinke deuk heeft opgelopen, is het lastig om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen.

Het is voor zowel (startende) franchisegever als franchisenemer raadzaam u vooraf juridisch voor te laten lichten. De kosten hiervan wegen op tegen de langdurige franchise samenwerking. Bovendien blijkt uit recente rechtspraak dat het vooraf scheppen van duidelijkheid, achteraf aanzienlijke kosten en risico’s beperkt en voorkomt. Wij adviseren regelmatig franchisegevers en franchisenemers in juridische geschillen en voeren procedures op dit gebied. Tevens ondersteunen en begeleiden wij een mediation-traject. Heeft u ook een vraag? Bent u inmiddels franchisegever of franchisenemer en loopt u tegen problemen aan, neem dan contact op met:

title=”Advocaat Fabian Berkhof” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>mr. Fabian Berkhof en title=”Advocaat Roeland Maat” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>mr. Roeland Maat
Telefoonnummer: 0113 – 760 041
title=”Advocatenkantoor Zeeland” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>Advocatenkantoor Zeeland
Goes