Een week voor Kerst krijg ik een telefoontje van een nieuwe cliënt. Hij heeft een telefoontje gekregen van de woningbouwvereniging dat hij en zijn vrouw alsnog niet in aanmerking komen voor een eerder aan hem toegewezen leuke sociale huurwoning, terwijl ze wel aan de inkomenseisen voldoen. Dit, omdat zijn vrouw niet het door de woningbouwvereniging ge-eiste belastingformulier kan overleggen waaruit blijkt dat zij in jaar 2014 niet teveel heeft verdiend.
Dat was ook niet raar. Mevrouw woonde vorig jaar nog in Azië en had helemaal geen inkomen. Logisch dat de belastingdienst van Nederland niet kan verklaren hoe hoog het inkomen van mevrouw was.

Huurwoning afdwingen

Cliënten zitten dezelfde dag nog op kantoor met de vraag of ik niet toch kan afdwingen dat zij de huurwoning krijgen. Dan is het alle hens aan dek. Eerst bellen met de woningbouwvereniging om te protesteren en vooral om te vragen de woning niet aan iemand anders toe te wijzen. Dan een mail erachteraan. De dag erop volgt een mail van de woningbouwvereniging dat zij hun besluit handhaven en dat de woning al is toegewezen aan een ander. Direct hierop is een dagvaarding opgesteld voor het voeren van een kort geding en is met dringende spoed een datum gevraagd aan de voorzieningenrechter.
De rechter snapt dat de zaak haast heeft en zet er ook vaart achter. Het kort geding vindt twee dagen voor Kerstmis plaats en de dag voor Kerst doet hij al uitspraak. Hij oordeelt dat de woningbouwvereniging cliënten ten onrechte de woning heeft geweigerd. De woningbouwvereniging moet de woning aan cliënten ter beschikking stellen.

Mooie kerstboodschap

Op Kerstavond kan ik de mooie boodschap aan cliënten overbrengen. Een prachtige afsluiting van een spoedzaak. Leuk vak hoor, het advocatenvak.