Incasseren betekent voor een advocaat juist dat hij klappen uitdeelt. Het gaat er om de factuur ook daadwerkelijk betaald te krijgen. Ook de kosten van de incasso. Dit zijn de buitengerechtelijke incassokosten.

Per 1 juli 2013 geldt voor de incassokosten een nieuwe regeling. Voorheen was er niets geregeld over de hoogte van de incassokosten. Volgens de wet toetste de rechter enkel aan de “redelijkheid”. Van zichzelf is dit een rekbaar begrip. Ook buitensporig hoge incassokosten, bijvoorbeeld op grond van algemene voorwaarden, konden toch als redelijk worden toegewezen.

In de huidige wettelijke regeling is deze redelijkheidsnorm verder ingevuld. De wet maakt nu allereerst onderscheid tussen degenen die handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf en degene die dat niet doen (consumenten).

Bij het aanmanen van een bedrijf is deze de eventuele kosten van incasso verschuldigd na het verstrijken van de betalingstermijn. Een extra aanmaning is volgens de wet niet nodig. Het blijft dus altijd noodzakelijk om duidelijke betalingstermijnen te hanteren. Het is verstandig om de aanmaning duidelijk te formuleren en de gevolgen aan te zeggen als betaling uitblijft.

Bij het aanmanen van consumenten gelden strakkere regels. Ten eerste moet de consument de gelegenheid krijgen om zonder kosten de schuld te kunnen voldoen binnen een redelijke termijn na aanmaning. De wet schrijft veertien dagen voor. Het betalingsverzoek kan ook niet vrijblijvend worden geformuleerd. Anders dan bij de bedrijven moeten namelijk ook de kosten als zodanig worden aangezegd. Zelfs het concrete bedrag moet worden vermeld. Dit is te berekenen volgens een staffel. Ook moeten in de aanmaning de gevolgen van uitblijven van betaling worden aangezegd. Pas als de consument op deze wijze vruchteloos is aangemaand raakt hij ook de incassokosten verschuldigd. Van de berekening van de incassokosten kan niet ten nadele van de consument worden afgeweken.

In het merendeel van de incassozaken zijn algemene voorwaarden van toepassing. Het gebeurt nog best vaak dat deze voorwaarden nog niet zijn aangepast aan de huidige regeling. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn, zowel schuldeiser als schuldenaar. Beiden kunnen met deze duidelijke regeling dus hun voordeel doen.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/helderecht-advocaat-apeldoorn/” target=”_blank”>mr. Hajo Coumou
Tel: 055 – 7600 037
title=”Helderecht advocaten” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/helderecht-advocaat-apeldoorn/” target=”_blank”>Helderecht Advocaten
Apeldoorn