De kantonrechter in Leiden heeft het verzoek van de Gereformeerde Basisschool Dr. K. Schilder in Oegstgeest om de arbeidovereenkomst met een homoseksuele leraar te ontbinden afgewezen.

Nadat de leraar bekend had gemaakt dat hij zijn relatie met zijn echtgenote had beëindigd en hij, hoewel nog getrouwd, was gaan samenwonen met een man, is de school volgens de kantonrechter een openhartig en inhoudelijk gesprek over de vraag of de leraar onder die omstandigheden nog als geloofwaardig identiteitsdrager van de school zijn werkzaamheden zou kunnen voortzetten, uit de weg gegaan.
Door de school is op voorhand aangenomen dat het vertrek van de leraar onvermijdelijk was. De school heeft zich er onvoldoende van vergewist of de keuzes die de leraar had gemaakt, meebrachten dat hij niet meer achter de grondslag van de school zou kunnen staan. Daarmee heeft de school niet voldaan aan de maatstaf van goed werkgeverschap.

Het enkele feit dat de leraar is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit en is gaan samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht mag geen aanleiding zijn voor schorsing en ontslag. Onderscheid op die grond is verboden, ook voor een bijzondere onderwijsinstelling met een gereformeerde identiteit, die zich conformeert aan de standpunten van kerk en Synode. Lees meer

Bron: Juridischdagblad.nl

Arbeidsrecht op Huis advocaten

Arbeidsrecht op Huis advocaten