Tijdens een ziekteperiode dient de werkgever zich voldoende in te spannen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Die inspanningen worden bijgehouden in het re-integratieverslag (RIV). Uiteindelijk wordt dat RIV door het UWV getoetst ter gelegenheid van de WIA-aanvraag van de werknemer. Beoordeelt het UWV de re-integratie inspanningen als onvoldoende, dan zal een loonsanctie van 52 weken worden opgelegd aan de werkgever.

Dat komt in de praktijk nogal eens voor. In 2012 werden door UWV bijna 6.000 loonsancties opgelegd (in ruim 12% van alle WIA-aanvragen!). In 25% van die gevallen ging het om het niet voldoende aanpakken van het “Tweede Spoor” (inspanningen om een werknemer bij een andere werkgever aan de slag te helpen). Dat betekent dat maar liefst 1.500 werkgevers per jaar een verkeerde inschatting maken omtrent het opstarten van Spoor Twee en dat moeten bekopen.

Wanneer starten met Spoor Twee?

Op grond van de wet is Spoor Twee pas aan de orde als vaststaat dat 1) de werknemer de eigen arbeid niet meer kan verrichten en 2) in het eigen bedrijf geen andere passende arbeid voorhanden is. Staar je echter niet blind op de wet; het UWV gaat hier strenger mee om. Het UWV hanteert beleidsregels voor de toetsing van het re-integratieverslag. Voorheen waren dit de ‘’Beleidsregels Beoordelingskader Poortwachter’’. In die beleidsregels stond dat in ieder geval de verplichte ‘’eerstejaarsevaluatie’’ (na 52 weken ziekte) een startpunt voor Spoor Twee moet zijn. En wel als op dat moment blijkt dat niet binnen een redelijke termijn (van drie maanden) een concreet perspectief op werkhervatting bij de eigen werkgever aanwezig is. Dat betekent dus dat tijdens die eerstejaarsevaluatie nog niet hoeft vast te staan dat het eerste spoor volledig wordt afgesloten. Dat kan dus betekenen dat beide sporen naast elkaar worden bereden.

De beleidsregels van het UWV gingen daarmee dus al verder dan de wet. Sinds 2011 hanteert het UWV echter nieuwe beleidsregels, nu genaamd de ‘’Werkwijzer RIV-toets in de praktijk’’. Uit deze werkwijzer blijkt dat het UWV de zaak tegenwoordig nog strikter benadert. Het UWV vindt dat al vóór de eerstejaarsevaluatie aandacht moet bestaan voor onzekerheden omtrent de werkhervatting bij de eigen werkgever. Het UWV vindt dat de werkgever al richting Spoor Twee moet, zodra de mogelijkheden bij de eigen werkgever ‘’twijfelachtig’’ zijn. Het UWV adviseert de werkgever om ieder kwartaal een evaluatiemoment in te lassen om onzekerheden in het eerste spoor te signaleren. Het is duidelijk dat veel werkgevers hier niet voldoende alert op zijn en zo in de praktijk te laat starten met Spoor Twee. Ik merk dat werkgevers, vaak uit loyaliteit naar de werknemer, te lang doormodderen in het eerste spoor, waar UWV de wissel al lang omzet naar Spoor Twee. Dat kan dus duur uitpakken.

De uitvoering van Spoor Twee

Een fout die veel werkgevers maken is dat zij ermee volstaan om Spoor Twee te laten uitvoeren door een extern re-integratiebedrijf en er dan niet meer naar omzien. Op grond van rechtspraak is de werkgever volledig aansprakelijk voor de door hem ingeschakelde hulppersonen. Dat betekent dat de werkgever wel goed in de gaten moet blijven houden of het re-integratiebedrijf (en de werknemer) zich voldoende inspant. Onvoldoende inspanningen van de werknemer, ook in Spoor Twee, kunnen worden bestraft met een loonstopzetting door de werkgever. De werkgever moet niet aarzelen om dergelijke sancties in te zetten. Is de werkgever te zachtaardig, dan zou dat bij de RIV-toets door het UWV kunnen worden afgestraft met een loonsanctie van maar liefst 52 weken.

Hebt u, als werkgever of als werknemer, naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen over zieke werknemers of vragen over arbeidsrecht in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met mr Wim van Beek, advocaat arbeidsrecht.

title=”Advocaat Wim van Beek” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/raetsluy-huis-advocaten-breda/” target=”_blank”>mr. W. van Beek
Tel: 076 – 7620 075
title=”Raetsluy advocaten” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/raetsluy-huis-advocaten-breda/” target=”_blank”>Raetsluy Advocaten
Breda