De rechtbank Haarlem heeft op 30 september 2011 drie mannen van 31, 34 en 27 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15, 12 en 10 jaar voor medeplegen poging tot moord.

De rechtbank gaat daarbij uit van de verklaringen van het slachtoffer. De rechtbank stelt in het vonnis vast dat deze geloofwaardig en betrouwbaar zijn. Het slachtoffer heeft kort na de gebeurtenis al verklaringen afgelegd die vrijwel consistent zijn met zijn latere aangifte en verklaringen bij de politie en de rechter-commissaris. Deze worden ook in grote lijnen bevestigd door de lezingen van de drie verdachten en vinden steun in de feiten, bijvoorbeeld de verwondingen van het slachtoffer. De rechtbank verwerpt dan ook het alternatieve scenario zoals dat overigens pas op zitting door de verdachten is geschetst.

De rechtbank neemt wel aan dat aan de poging tot moord een financieel conflict met de hoofdverdachte ten grondslag heeft gelegen. Maar dat laat onverlet dat de hoofdverdachte het slachtoffer onder valse voorwendsels heeft mee gelokt naar een plaats in Amsterdam, om hem te bewegen een groot geldbedrag te betalen. De hoofdverdachte, die een vuurwapen bij zich had en in de auto een jerrycan met benzine, had daar afgesproken met de beide andere verdachten, die hem behulpzaam konden zijn. Vervolgens is het slachtoffer gedwongen mee te rijden. Tijdens de rit werd gedreigd dat hij dood geschoten zou worden en levend verbrand zou worden. Op een parkeerplaats is diverse keren op het slachtoffer geschoten. Na de aanmoediging het slachtoffer door het hoofd te schieten, is er nog eens op hem geschoten. Het slachtoffer hield zich dood. Vervolgens is de jerrycan uit de auto gehaald en werden het slachtoffer en de auto met benzine overgoten en in brand gestoken. Daarna zijn de drie verdachten weggereden en heeft het slachtoffer hulp gezocht. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit