Wetsvoorstellen van het kabinet-Rutte krijgen van de Raad van State (RvS) veel vaker een negatief advies dan die van het laatste kabinet van Balkenende. Dat berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Volgens RTL oordeelt de RvS met name negatief over wetsvoorstellen die voortvloeien uit het regeer- en gedoogakoord.
Oordeel
Vergeleken met het eerste jaar van het kabinet Balkenende-IV (2007) krijgen wetsvoorstellen van het kabinet-Rutte 60 procent vaker een negatief oordeel. Zo'n oordeel houdt in dat de Raad van State het kabinet adviseert het wetsvoorstel niet naar de Tweede Kamer te sturen.
Griffiekosten
De RvS oordeelt met name negatief over wetsvoorstellen die voortvloeien uit het regeer- en gedoogakoord, zo zegt RTL. Over invoering van minimumstraffen zegt de raad dat het kabinet te veel op de stoel van de rechter gaat zitten. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding (in de volksmond 'boerkaverbod') is volgens de RvS een veel te zwaar middel en bovendien in strijd met de vrijheid van godsdienst. Een ander voorstel waarover de Raad van State negatief adviseert, is het verhogen van griffiekosten, kosten die gemoeid zijn met het aanspannen van een rechtszaak. Daarmee zou het kabinet een te hoge drempel opwerpen voor mensen die hun recht willen halen.
Kleine aanpassingen
De RvS adviseert het kabinet deze en andere voorstellen niet naar de Kamer te sturen en te heroverwegen. Maar dat advies volgt het kabinet, op een paar kleine aanpassingen na, niet op.
Bron: Rechtspraak.nl