De rechtbank Breda heeft het verzoek van raadsman J. Dionisius om het OM niet ontvankelijk te verklaren in de strafzaak rond de dood van een baby, genaamd Sky, afgewezen.
De rechtbank oordeelt dat de officier van justitie en een of twee zittingsrechters buiten de zitting om in maart 2011 over de voortgang van de zaak overleg hebben gehad, dat niet had gemogen. Ook hebben genoemde rechters in april 2011 geen openheid van zaken over dit overleg gegeven tegenover de wrakingskamer. Maar deze fouten zijn nadien, door de nieuwe behandelende rechters, voldoende hersteld. Daardoor komt de verdachte niet te kort en is ook het vertrouwen in de rechtspleging voldoende hersteld. Dat betekent dat de rechtbank de zaak tegen verdachte inhoudelijk verder kan behandelen, waarvoor in januari a.s. twee dagen worden uitgetrokken. Ten minste tot die tijd blijft verdachte in voorarrest.

Het overleg in maart 2011 vond plaats, omdat het er naar uitzag, dat de heer R. Bilo, deskundige op het gebied van kindermishandeling, werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, opnieuw niet als deskundige en als getuige zou kunnen worden gehoord. Bilo kon destijds om gezondheidsredenen slechts eenmaal per maand een zitting bijwonen. De behandeling van de zaak was om die reden al enkele keren aangehouden. Uit dat overleg kwam een brief van de Officier van Justitie aan de heer Bilo voort, waarin hem werd verzocht op een aantal vragen schriftelijk te antwoorden. Bij die vraagstelling werd de raadsman niet betrokken. Zijn reactie werd vervolgens aan het dossier toegevoegd. Die brief was voor de rechtbank in de toenmalige samenstelling aanleiding om het niet meer nodig te vinden dat Bilo alsnog ter zitting zou worden gehoord, ondanks bezwaren van de raadsman.  Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit