Ed Nijpels, oud-partijleider van de VVD, hekelt vandaag (10 februari) in het AD de opstelling van het kabinet tegenover de rechterlijke macht. Nijpels noemt de invoering van de minimumstraffen “pure symboolwetgeving”. Nijpels: “Wat ik echt kwalijk vind, is dat de indruk wordt gewekt dat de rechters het niet goed doen. Je spreekt wantrouwen uit in de rechterlijke macht. Dat moet je niet doen als je de liberale rechtsstaat wil verdedigen. Dat is heel principieel.”
Onzin

Nijpels noemt in het interview invoering van minimumstraffen een “onzinmaatregel”. “Bijna niemand krijgt een lichte straf als hij voor de tweede keer een zwaar misdrijf begaat. Dat haalt een rechter alleen in zijn hoofd als er iets heel bijzonders aan de hand is. In de nieuwe wet houden rechters ook een ontsnappingsclausule. Er verandert eigenlijk niets.”

Griffierechten

De voormalige partijleider van de VVD is ook tegen de verhoging van de griffierechten, een ander plan van het kabinet. “Niemand heeft er bij nagedacht hoe dat uitpakt. Een middenstander die zijn recht wil halen, moet nu meer dan 1000 euro betalen voor griffiekosten. Hetzelfde geldt voor iemand die is ontslagen. Dat zijn geweldige bedragen. En dat terwijl het voor liberalen juist een principieel punt is dat het individu zijn recht kan halen.”

Papiershredder

Nijpels hekelt verder de manier waarop het kabinet omgaat met advisering. “Het kan toch niet zo zijn dat we steeds alle negatieve adviezen van de Raad van State linea recta door de papiershredder halen? Dat gebeurt. Bij de minimumstraffen, bij het boerkaverbod (verbod op gezichtsbedekkende kleding, red.). En bij de dubbele paspoorten gaat dat ook gebeuren.”

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit