De minister van VWS heeft terecht geweigerd aan stichting Geertgen een vergunning te verlenen voor het verrichten van ivf-behandelingen. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

Stichting Geertgen uit Elsendorp is een instelling voor medische specialistische zorg en richt zich op vruchtbaarheidsbegeleiding. De stichting vroeg in december 2009 een vergunning aan voor het uitvoeren van in-vitrofertilisatie (ivf) behandelingen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de vergunning in juni 2010 geweigerd, omdat kort gezegd al aan dertien centra een vergunning was verleend. Het later ingediende bezwaar van de stichting tegen de afwijzing werd deels niet-ontvankelijk verklaard en deels ongegrond. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

De stichting verzocht de bestaande vergunningplicht voor ivf – voor zover het gaat om het buiten het lichaam tot stand brengen van menselijke embryo’s – op te heffen. Mocht de minister daartoe niet besluiten, dan was het verzoek het maximum van dertien centra uit het Planningsbesluit uit de Wet op bijzondere medische verrichtingen (WMBV) los te laten. Volgens de stichting is het Aanwijzingsbesluit voor bijzondere medische verrichtingen onverbindend, omdat het kort gezegd in strijd is met hogere wetgeving. Daarnaast voerde de stichting aan dat er geen gewichtige belangen zijn om de vergunningplicht te handhaven en de minister ten onrechte stelt dat er geen wachtlijsten zijn en de huidige dertien centra in de behoefte voorzien.

Allereerst overweegt de rechtbank dat de minister bij de beoordeling van het bezwaar had moeten ingaan op de rechtmatigheid van de regelgeving uit het Aanwijzingsbesluit. Op dat punt verklaart de rechtbank het beroep van de stichting gegrond. Vervolgens heeft de rechtbank onderzocht of de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand kunnen blijven. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit