De Eerste Kamer heeft deze week het wetsvoorstel Versterking cassatierechtspraak als hamerstuk aangenomen. Dit wetsvoorstel maakt het de Hoge Raad mogelijk kansloze cassatieberoepen direct na binnenkomst af te doen. Het gaat dan om zaken waarin de klachten niet tot cassatie kunnen leiden of waarbij de klager onvoldoende belang heeft. Deze zaken kunnen voortaan snel na binnenkomst onder vermelding van artikel 80a niet-ontvankelijk worden verklaard. Momenteel doorlopen dergelijke zaken nog het hele traject voordat wordt uitgesproken dat ze niet voor cassatieberoep in aanmerking komen. Door ‘aan de poort’ te selecteren, kan de Hoge Raad meer tijd besteden aan zaken die van belang zijn voor de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling. De wetswijziging laat onverlet dat de Hoge Raad alle zaken bij binnenkomst grondig onderzoekt.
De Hoge Raad verwacht dat de nieuwe wet op 1 juli dit jaar in werking treedt en zal zijn werkwijze dan daarop hebben afgestemd.
De wetswijziging heeft ook gevolgen voor de advocatuur. Niet langer kunnen uitsluitend advocaten uit het arrondissement Den Haag in civiele cassatiezaken optreden. Advocaten uit het hele land kunnen zich nu bij de civiele cassatiebalie inschrijven mits zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze eisen zijn uitgewerkt door de Nederlandse Orde van Advocaten.
Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel Prejudiciële vragen aangenomen. Dit betekent dat rechtbanken en hoven vragen die in een groot aantal gelijksoortige civiele zaken aan de orde zijn, kunnen stellen aan de Hoge Raad. De antwoorden op deze vragen kunnen ze gebruiken in het tot stand komen van hun uitspraken. Het is bedoeling dat hierdoor uiteindelijk in minder zaken tot aan de Hoge Raad wordt doorgeprocedeerd.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit