De Hoge Raad laat de veroordeling van Ayoub E.M. wegens drie gewelddadige overvallen in Breda in stand. Het gerechtshof Den Bosch moet zich wel opnieuw buigen over de heling van een gestolen telefoon, waar de man ook schuldig aan is bevonden.

Veel geweld

De man is veroordeeld voor drietal overvallen op woningen in 2008 en 2009, waarbij veel geweld is gebruikt. Zo werd een vrouw die zeven maanden zwanger was met een mes bedreigd, haar mond werd dichtgeplakt en haar voeten bij elkaar gebonden. Het slachtoffer werd gedwongen op de vloer van haar schuur te liggen. De overvaller dreigde haar te doden als de pincode, die ze onder dwang had afgegeven, niet zou kloppen. Bij een ander slachtoffer, een chronisch zieke vrouw, zou de man ’s nachts de slaapkamer zijn binnengedrongen. Hij bedreigde haar en bond haar handen en voeten vast. En tijdens een overval op een hoogbejaard echtpaar zijn beide slachtoffers geduwd, waardoor de vrouw ten val kwam en letsel opliep.

Ontsnapt

Deze zaak kreeg veel publiciteit doordat de aangehouden verdachte begin 2009 ontsnapte, toen hij voor behandeling aan een gebroken pols naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie verspreidde zijn signalement en hield hem na zes weken opnieuw aan. De rechtbank Breda veroordeelde de verdachte tot acht jaar gevangenisstraf. Het hof Den Bosch maakte daar in hoger beroep tien jaar cel van. De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Hij vindt onder meer dat het hof ten onrechte een verweer over persoonsverwisseling en een alibiverweer heeft verworpen.

Telefoon

De Hoge Raad laat de veroordeling in stand, behalve waar het gaat om het in bezit hebben van een gestolen telefoon. De verdachte stelt dat hij niet kon weten dat hij zijn mobiele telefoon in zijn bezit had die eerder was gestolen. Op een aantal andere klachten gaat de Raad niet in, omdat die niet tot cassatie kunnen leiden en omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit