De kwaliteit van de Rechtspraak is van groot strategisch economisch belang. De grootste bedreiging voor het concurrentievermogen van Nederland is niet de kwaliteit van rechtspraak, maar dat zijn het karakter en de kwaliteit van de wetgeving. “Het systeem van rechtspraak is fantastisch en efficiënt, hoewel daar wel verder in moet worden geïnvesteerd, maar het schort aan de grondstoffen. Die moeten beter en duurzaam zijn.”

Dit zei Hans Wijers vandaag tijdens de Dag van de Rechtspraak in Rotterdam. In de Rechtspraaklezing 2014 gaf de oud-minister van Economische Zaken en ex-voorzitter van de raad van bestuur van AKZO Nobel en nu onder meer commissaris bij Heineken en Shell, zijn visie op de economische waarde van de Rechtspraak.

Voorwaarde

Volgens Wijers is de rechtsstaat, en in het bijzonder de bescherming van eigendomsrechten, een belangrijke voorwaarde voor duurzaam economisch leiderschap. “Er is een duidelijk verband tussen een goed functionerende rechtsstaat en de welvaart van een land”, aldus oud-minister Wijers. Dat de Nederlandse Rechtspraak goed functioneert, blijkt volgens Wijers wel uit vergelijkingen met andere landen. In de Rule of Law Index staat de Nederlandse rechtspraak op de tweede positie bij civiel recht en op de zesde positie in het strafrecht. “De Rechtspraak geniet ook veel vertrouwen van de eigen bevolking, maar dat wil niet zeggen dat de Rechtspraak op zijn lauweren kan rusten. De digitale bereikbaarheid en de doorlooptijden moeten echt worden verbeterd. In het bedrijfsleven leeft er niet zo veel zorg dat u daarin niet zult slagen. De echte zorg van het bedrijfsleven draait om de grondstoffen die de Rechtspraak gebruikt, het systeem van wetgeving. Op dat terrein is onze concurrentiepositie in snel tempo aan het verslechteren…. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl