Een 68-jarige man uit Waalwijk is in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor een poging tot moord op zijn toenmalige echtgenote en brandstichting. Ook moet hij een schadevergoeding van € 20.000,- betalen aan zijn inmiddels ex-vrouw.

De verdachte en zijn vrouw leefden niet meer samen, maar waren nog niet officieel gescheiden. Op 26 mei 2009 heeft de verdachte het slachtoffer gevraagd naar zijn woning te komen om een document te ondertekenen. Toen zij arriveerde, stond hij erop dat de vrouw meeging naar zijn kantoor. Daar deed de man de deur op slot en toen zijn vrouw haar mobiele telefoon pakte om te bellen, nam hij deze af en gooide hem weg. Vervolgens greep de verdachte een jerrycan met benzine die op dat moment in het kantoor stond. Hij gooide de benzine voor de voeten van het slachtoffer over de houten vloer en stak deze aan. De vrouw wist te ontkomen, maar raakte ernstig verbrand. Het hof is van oordeel dat de verdachte met voorbedachten rade heeft geprobeerd zijn toenmalige vrouw te vermoorden.

Volgens zijn advocaat was er bij de verdachte sprake van ‘psychische overmacht’. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken en in verminderde mate toerekeningsvatbaar was. Daarbij heeft de man vlak voor de moordpoging te maken gehad met verschillende heftige gebeurtenissen in zijn leven zoals de naderende echtscheiding, een slepend juridisch geschil, grote financiële verliezen en conflicten met zijn kinderen. Deze gebeurtenissen zouden – in combinatie met zijn persoonlijkheidsstoornis – zo’n hoge psychische druk op de man hebben gelegd dat hij geen enkele weerstand meer kon bieden tegen zijn handelen. Het hof vindt dit niet aannemelijk en verwerpt deze redenering.

Bij de strafoplegging heeft het hof onder meer rekening gehouden met de ernst van het misdrijf en de gevolgen hiervan voor het slachtoffer. Zij heeft de aanslag op haar leven weliswaar overleefd, maar liep ernstige brandwonden op in haar gezicht en over vrijwel haar gehele lichaam. Zij is voor het leven getekend en is nog steeds onder behandeling voor haar brandwonden. Ze zal – letterlijk – haar hele leven geconfronteerd worden met de onomkeerbare gevolgen van de handelwijze van haar ex- man. Naast dit fysieke leed heeft de man ook veel psychisch leed bij zijn ex-vrouw en de mensen in zijn naaste omgeving teweeg gebracht.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit