Bouwrecht: overeenkomsten

Direct advies?Stel uw vraag

Ook in het bouwrecht kunnen goede overeenkomsten een groot verschil maken. Zo is er voor elke klus weer een ander contract nodig. Let er goed op dat je hier de juiste keuze in maakt. Wij zetten de nodige contracten even voor je op een rijtje.

Bouwrecht: overeenkomsten

Het bouwrecht kent een groot aantal soorten overeenkomsten die ervoor kunnen zorgen dat samenwerkingen goed verlopen. Wij zetten de belangrijkste en meest voorkomende soorten overeenkomsten in het bouwrecht voor je op een rijtje. Hierbij gaat het om:

  • Koop- aannemingsovereenkomst
  • Bouwteamovereenkomst
  • Geïntegreerd bouwcontract
  • Raamovereenkomst

Hieronder zullen we al deze overeenkomsten behandelen en uitleggen wat zij precies inhouden. Heb jij te maken met bouwrecht overeenkomsten en weet je niet zo goed welke overeenkomst past bij jouw klus? Neem dan gerust contact met ons op voor advies over jouw situatie. 

Koop- aannemingsovereenkomst

Op het moment dat je besluit een nieuwbouwhuis te kopen, krijg je te maken met een koop- aannemingsovereenkomst. Een koop- aannemingsovereenkomst is een overeenkomst die je tekent als de woning die jij koopt nog in aanbouw is of als de bouw nog moet beginnen. Eigenlijk koop je de grond waarop de woning gebouwd gaat worden en sluit je tegelijkertijd een overeenkomst met de aannemer voor de bouw van de woning. Eigenlijk zijn het dus twee contracten in één.

In het contract staan onder meer de aankoopsom, bouwrente, ontbindende voorwaarden, afspraken over de bouwtijd, afspraken over meerwerk, opschortende voorwaarden, afspraken over wijzigingen tijdens de bouw en garantie- en waarborgregelingen. Vooral die laatste is belangrijk. Want wat als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat. En wat als er gebreken blijken te zijn. Hier komen de garantie- en waarborgregelingen om de hoek kijken. Besteed hier dus veel aandacht aan en laat het contract altijd even checken door een specialist. Wij helpen je daar graag bij!

Bouwteamovereenkomst

Bij de bouw van een huis zijn veel verschillende partijen betrokken. Je hebt de opdrachtgever, de architect en de aannemer. Dit noem je ook wel het bouwteam. Het doel van het bouwteam is om gezamenlijk tot een goede woning te komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ieder expertise. Ieder is op zijn beurt ook weer verantwoordelijk voor zijn/haar gedeelte van het proces. Om alles goed te laten verlopen is het belangrijk om als bouwteam onderling duidelijke afspraken te maken. De taken moeten goed worden afgebakend. Om deze samenwerking goed te laten verlopen is het verstandig om een bouwteamovereenkomst op te stellen. 

Geïntegreerd bouwcontract 

Als aannemer kan je ook te maken krijgen met een geïntegreerd bouwcontract. Dit is het geval als je als aannemer bij een project verantwoordelijk bent voor zowel het ontwerp als de uitvoering of zelfs voor nog meer aspecten die normaal gesproken onder de verantwoordelijkheid van iemand anders vallen. Dit soort bouwprojecten zijn een stuk ingewikkelder dan normale bouwprojecten. Ook loop je als aannemer veel meer risico. Dit maakt het des te belangrijker om alle afspraken heel duidelijk op papier te zetten. 

Raamovereenkomst

In de bouw worden raamovereenkomsten meestal gebruikt bij aanbestedingen en terugkerende opdrachten. Hierbij kun je denken aan afspraken over het onderhoud van bijvoorbeeld een appartementencomplex. In een raamovereenkomst worden de hoofdlijnen van de afspraken vastgelegd. Het gaat hier alleen om algemeenheden. Denk daarbij aan afspraken over hoe een opdracht tot stand komt, welke voorwaarden van toepassing zijn, hoe geschillen worden opgelost en op welke manier er gefactureerd wordt.

Zorg voor een goed contract!

Is een contract onduidelijk of niet compleet, dan kan hier gemakkelijk discussie over ontstaan. Een conflict ligt dan al snel op de loer. Voorkom dit door een goed contract op te stellen of het contract te laten controleren voor je jouw handtekening zet. Onze bouwrecht advocaten weten precies waar zij op moeten letten en helpen je hier graag bij. 

Hulp nodig van een bouwrecht advocaat?

Heb jij vragen over het bouwrecht? Wil je een contract op laten stellen of laten checken? Bel ons gerust voor advies. Wij beantwoorden al jouw vragen en helpen je verder. Vul ons contactformulier in of bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 op 0900 – 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij geven je advies over jouw situatie en brengen je in contact met de juiste bouwrecht advocaat voor jouw zaak!