Korte samenvatting van de uitspraak

Tegen de werknemer van een tbs-instelling is geweld gepleegd door een tbs-patiënt. De tbs-instelling is aansprakelijk voor het arbeidsongeval dat deze werknemer is overkomen. De tbs-instelling had in deze procedure moeten aantonen dat zij alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de werknemer te beschermen tegen het gevaar dat inherent is aan het werken met een delict-gevaarlijke tbs-er. Dat heeft zij niet gedaan.

Achtergrond

Een werknemer was als socio-therapeut in loondienst werkzaam in een tbs-instelling. Tijdens zijn werkzaamheden is hij door een delict-gevaarlijke tbs-patiënt vastgepakt en meermalen met kracht geslagen, onder meer op zijn hoofd. De werknemer heeft hierdoor lichamelijk letsel opgelopen en is volledig arbeidsongeschikt verklaard. De werknemer heeft de tbs-instelling aansprakelijk gesteld voor het hem overkomen arbeidsongeval en schadevergoeding gevorderd.

Nadere informatie over aansprakelijkheid werkgever

Een werkgever is aansprakelijk voor een arbeidsongeval dat een werknemer in de uitoefening van zijn werk overkomt als de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen (art. 7:658 Burgerlijk Wetboek). De werkgever moet aantonen dat hij alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen die redelijkerwijs nodig zijn om schade als gevolg van een arbeidsongeval te voorkomen. Is de werkgever tekortgeschoten in zijn zorgplicht, dan moet hij de werknemer alle schade als gevolg van het arbeidsongeval vergoeden. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit