Cassatie

Direct advies?Stel uw vraag

Ben jij het niet eens met een uitspraak van de rechter of het gerechtshof, dan kan je hiertegen in beroep. Vindt dit hoger beroep plaats bij de Hoge Raad dan speek je van cassatie. Ga je in cassatie, dan is dit ook meteen jouw laatste mogelijkheid om in het gelijk gesteld te worden. Dit kan overigens alleen bij rechtszaken die vallen onder het:

  • Strafrecht
  • Civiel recht
  • Belastingrecht

Wat doet de Hoge Raad bij cassatie?

Wanneer je in cassatie gaat toetst de Hoge Raad de uitspraak die is gedaan door de rechtbank of het gerechtshof. Hierbij kijkt de Hoge Raad of:

  • Het hof het recht en de procesregels goed heeft uitgelegd en toegepast;
  • Een uitspraak voldoende is onderbouwd.

Let op: De Hoge Raad zal de zaak niet opnieuw helemaal van begin tot eind behandelen. Zij kijken puur of het proces goed is verlopen en of de uitspraak met voldoende bewijs is onderbouwd. Is dit het geval, dan zullen zij de uitspraak aanhouden. Zo niet, dan volgt een nieuwe uitspraak. 

Cassatie uitspraak leidend

De uitspraak van De Hoge Raad is erg belangrijk en overstijgt de uitspraak van de rechtbank of het gerechtshof. De uitspraak is tevens een leidende uitspraak voor andere rechters. Zo weten rechters hoe ze in de toekomst moeten omgaan met soortgelijke zaken. Een uitspraak van de Hoge Raad bepaalt dus in grote lijnen hoe rechters in de toekomst met soortgelijke zaken omgaan. 

Cassatieadvocaat

Niet iedere advocaat mag in cassatie gaan. Hiervoor ben je genoodzaakt een cassatieadvocaat in de arm te nemen. Onze advocaten helpen je hier graag bij. Neem hiervoor gerust contact met ons op.