Mediation bij een arbeidsconflict
Waar mensen bij elkaar zijn ontstaan ook conflicten. Op het moment dat dit op de werkvloer gebeurt spreek je van een arbeidsconflict. Een arbeidsconflict kan heel wat teweeg brengen en kan zelfs leiden tot ontslag. Toch is zo’n conflict vaak ook goed op te lossen. Mediation kan een goede oplossing zijn bij een arbeidsconflict. Onder leiding van een onafhankelijke mediator zoeken jullie samen naar een goede oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden. Op die manier kan je ontslag vermijden en kunnen jullie weer samen door één deur.
Is mediation een oplossing?
Heb jij het idee dat mediation een oplossing kan zijn en hebben jullie allebei de intentie om hier goed uit te komen? Stel dan de mogelijkheid van mediation voor aan de werknemer, werkgever, personeelsconsulent of bedrijfsarts. Vaak komt, als een werknemer zich ziek heeft gemeld, de bedrijfsarts uit zichzelf ook al met dit voorstel en maakt dit onderdeel uit van het re integratieplan. Staan werkgever en werknemer allebei open voor mediation, dan kan de mediation van start.
Mediation arbeidsconflict
Is er een conflict, maar wil jij jouw werknemer niet ontslaan? Of is ontslag simpelweg geen optie, dan kan mediation helpen om toch samen verder te kunnen. Een mediator gaat samen met jullie om tafel en bekijkt wat de problemen zijn. Vervolgens gaan jullie samen op zoek naar eventuele oplossingen> Hierbij zal je allebei af en toe wat water bij de wijn moeten doen. Het uiteindelijke doel is dat jullie weer gewoon kunnen samenwerken en de lucht geklaard is.
Mediationovereenkomst arbeidsconflict
Iedere mediation begint met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. Hierin verklaren de werknemer en de werkgever zich te zullen inspannen om het mediationproces goed te laten verlopen. Ook wordt in de mediationovereenkomst vastgelegd dat alles dat tijdens de mediation wordt besproken geheel vertrouwelijk blijft.
Zodra de mediationovereenkomst is getekend, kunnen de gesprekken beginnen. In deze gesprekken uiten de werkgever en de werknemer hun wensen. Het aantal gesprekken dat nodig is valt van te voren moeilijk te bepalen. Dit hangt af van de complexheid van het arbeidsconflict en jullie houding.
Belangrijke uitgangspunten bij mediation arbeidsconflict
Er zijn een aantal uitgangspunten die bij mediation erg belangrijk zijn. Voldoen jullie hier aan, dan is de kans van slagen het grootst.
- Vrijwilligheid: werkgever en werknemer zijn allebei bereid om samen het probleem op te lossen. Je kan niemand dwingen om mee te werken aan mediation;
- Actieve houding van beide partijen: alleen wanneer beide partijen het arbeidsconflict willen oplossen is het zinvol om voor mediation te kiezen;
- Vertrouwelijkheid: iedereen die bij de mediation aanwezig is, verplicht zich tot geheimhouding;
- Onpartijdigheid van de mediator: de mediator stelt zich strikt onpartijdig op. De mediator heeft ook geen belang bij het bereiken van een bepaalde uitkomst van de mediation.
Voordelen van mediation bij een arbeidsconflict
Mediation kent een aantal voordelen belangrijke voordelen ten opzichte van de andere mogelijkheden. Namelijk:
- Herstel van de arbeidsrelatie: jullie komen samen tot een oplossing voor het arbeidsconflict. De mediator zal jullie stimuleren deze oplossing samen te vinden en helpt om dit verder uit te werken. Met als resultaat: herstel van de arbeidsrelatie en dus baanbehoud;
- Kostenefficiënt: de kosten worden meestal gedragen door de werkgever. Er wordt bespaard op hoge juridische en-of proceskosten;
- Meetbaar: werkgever en werknemer komen over het algemeen relatief snel tot een oplossing. Het arbeidsconflict duurt niet onnodig lang;
- Geheimhouding en vertrouwelijkheid: in de mediationovereenkomst wordt afgesproken dat alles dat tijdens het mediationproces wordt besproken geheel vertrouwelijk is. Ook al mocht de mediation mislukken dan kunnen de mediationgesprekken en de gespreksverslagen niet worden gebruikt tijdens een eventuele juridische procedure;
- Win-win situatie: aan het eind van het mediationproces zijn er geen verliezers, omdat jullie samen tot een oplossing komen waar jullie het allebei mee eens zijn.
Overigens is het mediationproces een informeel proces dat plaatsvindt onder supervisie van een deskundig bemiddelaar, de mediator. De mediator zorgt ervoor dat jullie op gelijkwaardig niveau met elkaar communiceren en zal jullie gesprekken in goede banen leiden.
Mediation bij een arbeidsconflict – Huis Advocaten
Bij Huis Advocaten zijn advocaten werkzaam die jarenlange ervaring hebben op het gebied van mediation bij arbeidsconflicten (ook wel arbeidsmediation genoemd). Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaan zij aan de slag met jouw zaak. Samen met jou kijken ze naar de verschillende mogelijkheden om snel tot de beste oplossing te komen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt.
Direct actie ondernemen met onze advocaat arbeidsrecht.
Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kunnen wij jouw zaak bekijken en met je doorspreken of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) . Zij geven je gratis juridisch advies en brengen je in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.