Verborgen gebreken
Koop je een woning of bedrijfspand, dan kun je te maken krijgen met verborgen gebreken. Schimmel, een verzakking of scheuren in de muur. Dit is toch niet wat je had verwacht toen je het pand kocht. Een conflict ligt in zo’n situatie op de loer, want wie is aansprakelijk voor de kosten in zo’n situatie? Kun je de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen?
Wanneer is er sprake van verborgen gebreken?
Om te bekijken of jij de verkoper aansprakelijk kunt stellen is het belangrijk om eerst vast te stellen of er inderdaad sprake is van een verborgen gebrek. Zo is het belangrijk om vast te stellen of het gebrek zichtbaar of onzichtbaar is. Had jij bij de bezichtiging van het huis kunnen zien dat er vochtplekken in de slaapkamer zaten, dan is de verkoper in principe niet aansprakelijk. Je wist hier immers vanaf. Het is dan ook eigenlijk geen verborgen gebrek.
Gaat het om verborgen gebreken waar je pas na de oplevering/overdracht achter komt, dan is het een ander verhaal. In dat geval kan het zijn dat de verkoper inderdaad aansprakelijk is.
Meldingsplicht
Zijn er problemen met het pand die bij de verkoper bekend zijn, dan is hij/zij verplicht om dit bij de verkoop te melden. Is het bijvoorbeeld bij de verkoper bekend dat er schimmel in het rieten dak zit, waardoor dit binnenkort vervangen moet worden? Dan is hij/zij verplicht om dit te melden. Gebeurt dit niet, dan voldoet de verkoper niet aan de meldingsplicht en kan hij/zij aansprakelijk worden gesteld.
Onderzoeksplicht
Daar staat tegenover dat je als koper ook een bepaalde onderzoeksplicht hebt. Als koper ben jij verplicht om de staat van het pand te onderzoeken. Zie jij bijvoorbeeld een aantal kleine scheurtjes, dan is het belangrijk om te bekijken wat de achterliggende oorzaak hiervan is. Een bouwkundige keuring kan hierbij helpen. Steken er na de overdracht verborgen gebreken de kop op die er bij de koop al moeten zijn geweest, heb jij voldaan aan jouw onderzoeksplicht en heeft de verkoper het probleem niet gemeld? Dan is het zeker mogelijk om de verkoper aansprakelijk te stellen voor de schade.
Problemen van juridische aard
Los van verborgen gebreken wat betreft de staat van de woning kun je ook tegen andere verborgen zaken aanlopen. Het gaat dan om problemen van juridische aard. Denk hierbij aan een erfdienstbaarheid waar jij niets van weet, de aanwezigheid van een huurder met huurbescherming of een lopend conflict met de gemeente over een uitbouw waar niet de juiste vergunningen voor waren. In dit soort situaties heb je als koper geen onderzoeksplicht. Dit zijn namelijk zaken die je niet kunt weten. De verkoper is hier volledig verantwoordelijk voor.
Hulp nodig bij probleem met verborgen gebreken?
De vastgoedrecht advocaten van Huis Advocaten adviseren en begeleiden zowel particulieren als ondernemers die hulp nodig hebben bij conflicten over verborgen gebreken. Wij hebben een jarenlange ervaring op dit gebied. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn en welke aanpak in jouw situatie het beste is.
Heb jij advies nodig over jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij geven je vrijblijvend advies en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt. Met de hulp van Huis Advocaten ben je op de juiste weg!