Erfdienstbaarheid

Direct advies?Stel uw vraag

Ben jij eigenaar van een onroerende zaak? Bijvoorbeeld van vastgoed of een stuk land? Dan kan het zijn dat er sprake is van erfdienstbaarheid. Erfdienstbaarheid is eigenlijk een recht dat is verbonden aan het eigendom van deze onroerende zaak. Als eigenaar mag je iets wat normaal gesproken niet is toegestaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het recht van overpad. Zo zijn er nog tal van andere afspraken die ook onder de erfdienstbaarheid vallen. Het zal je niet verbazen dat hier ook de nodige conflicten over kunnen ontstaan. 

Hoe regel je erfdienstbaarheid?

Bij erfdienstbaarheid is het meestal zo dat de eigenaar van het erf iets van een ander op zijn erf moet toestaan. Zo moet jij bijvoorbeeld toestaan dat de buurman, om in de achtertuin te komen, over jouw erf komt. Of kan het zijn dat een boer een andere boer moet toestaan om met de trekker over zijn land te rijden om bij een achterliggend veld te komen. 

Natuurlijk kun je hier onderling afspraken over maken, maar om ook daadwerkelijk rechten aan de afspraken te ontlenen is het belangrijk om deze afspraken ook op papier vast te leggen door een notaris. In sommige gevallen bestaat een onderlinge afspraak al zo lang dat hierdoor een officiële afspraak ontstaat. Alle erfdienstbaarheden worden ingeschreven bij het Kadaster. Zo kan hier nooit twijfel over ontstaan. 

Wat als je van die erfdienstbaarheid af wil?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je je in de loop der tijd gaat irriteren aan de erfdienstbaarheid. Misschien maakt jouw buurman wel een zootje van het pad dat hij gebruikt om naar zijn eigen woning te komen of veroorzaakt hij overlast. Wil je af van de erfdienstbaarheid, dan kun je samen in goed overleg naar de notaris om dit te laten vastleggen. Zit goed overleg er niet meer in, dan kun je hiervoor naar de rechter. De rechter zal vervolgens besluiten of het redelijk is om de erfdienstbaarheid te beëindigen of te wijzigen

Is de erfdienstbaarheid overbodig geworden of is nakoming niet meer mogelijk door een verandering van omstandigheden? Ook dan kun je opheffing verzoeken bij de rechter. 

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over erfdienstbaarheid of heb je te maken met een conflict op dit gebied? Onze vastgoedrecht advocaten staan je hier graag in bij. Zij hebben de juiste expertise in huis om jouw erfdienstbaarheid-probleem op te lossen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt. Bel met vragen gerust op werkdagen tussen 9.00 – 17.00 op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) of laat jouw gegevens achter op het contactformulier. Wij helpen je dan direct verder met jouw zaak!