Ontslag op staande voet

Direct advies?Stel uw vraag

Soms maakt een werknemer het zo bont dat je diegene direct wil ontslaan. Je hebt het dan over ontslag op staande voet. Deze vorm van ontslag is eigenlijk de zwaarste straf die een werknemer kan krijgen. Hij/zij is niet alleen acuut zijn/haar baan kwijt, maar kan ook geen aanspraak maken op een transitievergoeding of een ww-uitkering. Omdat ontslag op staande voet zulke grote gevolgen heeft, moet je je als werkgever ook aan heel wat regels houden voor je hiertoe over gaat.

Wanneer ontslag op staande voet?

Je mag een werknemer alleen op staande voet ontslaan als hier ook daadwerkelijk een dringende reden voor is. Hierbij kun je denken aan:

  • Diefstal
  • Fraude
  • Mishandeling op de werkvloer
  • Wangedrag
  • Werkweigering
  • Ernstige onbekwaamheid voor het uit te voeren werk
  • Het schenden van de geheimhoudingsplicht

Al met al moet de reden van het ontslag zo ernstig zijn dat er niet van de werkgever verlangd kan worden het dienstverband nog langer te laten doorlopen. 

Geef direct ontslag op staande voet!

Kom jij er achter dat een werknemer een greep uit de kassa heeft gedaan? Of is er een conflict op het werk geweest, waarbij de werknemer een andere werknemer heeft geslagen? Zorg ervoor dat je direct ontslag op staande voet geeft op het moment dat dit jou ter oren komt. Ontslag op staande voet moet namelijk onverwijld gegeven worden. Je kan er dus niet te lang over nadenken. Is er verder onderzoek nodig, dan zou je de werknemer kunnen schorsen of op non-actief kunnen stellen. 

Zorg voor bewijs

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kunt bewijzen wat er is gebeurd. Is er geld uit de kassa verdwenen? Dan moet je wel met bijvoorbeeld camerabeelden kunnen bewijzen dat die betreffende werknemer dat heeft weggenomen. Is dit bewijs er niet, dan kun je beter niet overgaan tot ontslag op staande voet, maar voor een andere vorm van ontslag kiezen. Zo zou je bijvoorbeeld met wederzijds goedvinden uit elkaar kunnen gaan. 

Risico’s

Geef je het ontslag op staande voet niet onverwijld, heb je geen bewijs of heb je eigenlijk geen goede reden voor ontslag op staande voet, dan kan dit je duur komen te staan. De kans is groot dat de werknemer het ontslag aanvecht. Stapt hij/zij naar de rechter, dan kan dit betekenen dat het ontslag ongeldig wordt verklaard en dat er niet alleen een transitievergoeding betaald moet worden, maar dat je daarnaast ook nog een schadevergoeding moet betalen. Dit heet een billijke vergoeding en die kan behoorlijk oplopen. 

Weet wat je doet!

Bij ontslag op staande voet is het dus extra belangrijk dat je weet wat je doet. Twijfel je of heb je hier hulp bij nodig, dan zitten onze arbeidsrecht advocaten voor je klaar. Zij helpen je graag om het ontslag op de juiste manier te laten plaatsvinden. Zo loop je geen onnodig risico. Bel gerust voor vrijblijvend advies naar 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut).

Hulp bij ontslag op staande voet

Twijfel je of je een werknemer op staande voet kan ontslaan of heeft een ontslagen werknemer besloten het ontslag aan te vechten via de rechter? In dat soort situatie kun je wel wat hulp gebruiken. Neem gerust contact op en leg jouw situatie aan ze voor. Dit kan via ons contactformulier of op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Is het nodig, dan brengen zij jou in contact met de juiste arbeidsrecht advocaat van Huis Advocaten. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt.