Fusies en overnames

Direct advies?Stel uw vraag

Het gaat goed met jouw onderneming. De cijfers zien er goed uit en alles loopt op rolletjes. Op een gegeven moment wil je dan wellicht gaan uitbreiden. Op dit soort momenten kun je te maken krijgen met fusies of overnames. Het kan natuurlijk ook zijn dat je aan de andere kant staat. Misschien gaat het al een poosje niet zo lekker of heb jij er zelf niet zoveel zin meer in. Ook in dat geval kan een fusie of overname een goede oplossing zijn. 

Overname

Gaat het om een overname, dan neemt de ene onderneming de andere onderneming over. Dit kan door middel van een overname van activa of aandelen. Hierbij is het erg belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken. Zo zal eerst de waarde van de onderneming moeten worden vastgesteld. Pas als dit is gedaan kun je op een goede manier gaan onderhandelen over de overdracht. Ook zal er een due diligence onderzoek moeten plaatsvinden om te bekijken hoe de onderneming er juridisch, financieel en fiscaal gezien voor staat. Zijn jullie er uiteindelijk helemaal uit, dan zal de overname op een goede manier op papier moeten worden gezet. Uiteindelijk komt er bij zo’n overname dus heel wat kijken. Het is altijd verstandig om hierbij een ervaren ondernemingsrecht advocaat in de arm te nemen. Deze zal ervoor zorgen dat alles op de juiste manier gebeurt, er een goede prijs wordt afgesproken en dat alles juridisch gezien ook helemaal wordt dichtgetimmerd.

Fusie

Een fusie is een goede manier om uit te breiden. Het kan veel voordelen met zich meebrengen. Het marktaandeel wordt vergroot en door samen te gaan en groter te worden kun je de nodige kosten besparen. De concurrentiepositie wordt beter en wellicht zorgt de fusie er ook voor dat je meer producten of diensten kunt aanbieden en klanten hierdoor dus nog beter van dienst kunt zijn. Bij een fusie worden twee op zichzelf staande bedrijven samengevoegd. Toch komt hier nog heel wat bij kijken.

Als eerst wordt er een fusieplan op papier gezet. Hierin wordt uitgebreid beschreven welke plannen er precies zijn, hoe de toekomst eruit gaat zien en hoe je daar wil gaan komen (de route naar de nieuwe organisatie). Daarnaast is het ook heel belangrijk om te bepalen wat er met de huidige medewerkers gaat gebeuren. Kunnen zij allemaal blijven of moeten er mensen uit? Misschien betekent de fusie wel dat er een andere standplaats komt. In dat geval zal er ook een mobiliteitsplan moeten komen. Aan deze en tal van andere zaken moet je denken bij een fusie. Vergeet ook niet de vakbonden op de hoogte te stellen en een adviesvoorstel te vragen aan de ondernemingsraad. Deze twee zaken zijn verplicht bij een fusie. 

Rechtsvorm bepalen

Natuurlijk is het bij fusies en overnames ook belangrijk om de juiste rechtsvorm te bepalen. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Kies je voor een BV, een stichting of een andere bedrijfsvorm. Welke keuze voor jullie verstandig is, zal helemaal afhangen van de omstandigheden. Laat je hier dan ook goed over informeren.

Hulp bij fusies en overnames

Bij fusies en overnames kom heel wat kijken. Zo is het niet alleen belangrijk om de juiste afspraken te maken en deze goed op papier te zetten, maar je kan ook te maken krijgen met bijvoorbeeld het arbeidsrecht omdat er werknemers ontslagen moeten worden. Ook hierbij moet je je als werkgever aan tal van regels houden. Schakel dan ook altijd een ondernemingsrecht advocaat in om je te helpen bij de fusie of overname. Jouw advocaat zal de belangen van jouw onderneming behartigen en altijd bekijken wat voor jou de beste keuze is. Hij/zij helpt je van a tot z of de overname of fusie zo goed mogelijk af te ronden.

Heb jij vragen over fusies en overnames of ben je op zoek naar een goede advocaat die je hierin bij kan staan? Bel ons dan op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier