Omgevingsvergunning

Direct advies?Stel uw vraag

Wil jij jouw bedrijf verder uitbouwen, een grote boom kappen of een schuur slopen, dan kan het zijn dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Dit valt onder het omgevingsrecht en je hebt het dan ook over een omgevingsvergunning. Je hebt voor dit soort zaken een vergunning nodig, omdat anderen overlast zouden kunnen hebben van jouw werkzaamheden of het resultaat hiervan. Zo kan het bijvoorbeeld best zijn dat het bouwen van een extra opslagruimte ervoor zorgt dat de buren geen licht meer in de tuin krijgen. Door te werken met een omgevingsvergunning worden alle betrokken partijen op tijd op de hoogte gebracht van de plannen en krijgen alle partijen de kans om van zich te laten horen. 

Het aanvragen van een omgevingsvergunning

Check altijd eerst of je voor jouw plannen een omgevingsvergunning nodig hebt. Soms is bouw of sloop namelijk vergunningsvrij. Dit doe je bij het omgevingsloket van de gemeente. Is er wel een vergunning nodig, dan kun je deze hier ook direct aanvragen. De gemeente zal vervolgens jouw plannen bekijken en uiteindelijk besluiten of je de vergunning krijgt of niet. Over het algemeen ontvang je het besluit binnen acht weken. Is het een complexere zaak, dan kan het zes maanden duren voor je uitsluitsel krijgt. 

Wat als de omgevingsvergunning is afgewezen?

Is jouw omgevingsvergunning afgewezen en geeft de gemeente geen toestemming voor de bouw of sloop? Dan kun je hier tegen in bezwaar. Dit doe je binnen zes weken. Zet jouw zienswijze duidelijk op papier en kom met goede argumenten. De gemeente zal de aanvraag dan opnieuw bekijken.

Ben jij het niet eens met een verleende omgevingsvergunning?

Heeft de buurman een vergunning gekregen voor het bouwen van een nieuwe schuur in de achtertuin en ben jij het daar niet mee eens? Ook dan kun je bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Ook hier is het belangrijk om alle tegenargumenten goed en duidelijk op papier te zetten. Op die manier kun je er wellicht voor zorgen dat de vergunning alsnog wordt ingetrokken.

In beroep

Heeft de gemeente naar jouw bezwaar gekeken, maar naar aanleiding hiervan het besluit over de omgevingsvergunning niet aangepast, dan is het ook nog mogelijk om in beroep te gaan. Ga je in beroep, dan buigt de rechter zich over de zaak. In dit soort situaties is het over het algemeen verstandig om een advocaat in de arm te nemen om het beste resultaat te behalen. Onze omgevingsrecht advocaten staan in dat geval voor je klaar en helpen je om de vergunning te krijgen of juist tegen te houden. 

Huis Advocaten staat voor je klaar!

Heb jij vragen over jouw situatie of heb je hulp nodig om een omgevingsvergunning te krijgen of tegen te gaan? Dan staan de omgevingsrecht advocaten van Huis Advocaten voor je klaar. Zij hebben de juiste expertise om jou verder te helpen. Bel ons gerust voor advies over jouw situatie. Dat kan op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wil je liever dat wij jou even bellen, dan kan dat ook. Laat daarvoor jouw gegevens achter op het contactformulier