Disfunctioneren van werknemers

Direct advies?Stel uw vraag

Ben jij niet tevreden over het functioneren van een werknemer, dan is het mogelijk om de betreffende werknemer te ontslaan op basis van disfunctioneren. Dit kan echter niet zomaar. Voor je overgaat op ontslag wegens disfunctioneren is het belangrijk om eerst een uitgebreid dossier op te bouwen en de werknemer de kans te geven om het functioneren te verbeteren. Pas als jij als werkgever kunt aantonen dat je er genoeg aan hebt gedaan om een oplossing te vinden, kun je het verzoek tot ontslag indienen bij de kantonrechter. 

Disfunctioneren? Start een verbetertraject!

Een slimme manier om een dossier op te bouwen en ook direct te werken aan het functioneren van de werknemer is het starten van een verbetertraject. Zet duidelijk op papier wat er niet goed gaat, welke oplossingen er zijn, wat de werknemer nodig heeft om zijn werk beter te kunnen doen, welke verbeteringen je wil zien en op welke termijn. Maak duidelijk afspraken en zorg voor regelmatige evaluatie momenten, waarin jullie samen bekijken of er vooruitgang te zien is. Leg alles vast. Op deze manier ontstaat er een dossier waarmee je naar de rechter kan als verbetering uitblijft. 

Met wederzijds goedvinden uit elkaar bij disfunctioneren?

Wil je eigenlijk al eerder van de betreffende werknemer af en zit je eigenlijk niet op zo’n verbetertraject bij disfunctioneren te wachten? In dat geval zou je ook kunnen kijken of het mogelijk is om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Hiervoor doe je de werknemer een aanbod om in goed overleg afscheid van elkaar te nemen. Je geeft hem/haar een vaststellingsovereenkomst en in veel gevallen lukt het vervolgens wel om, na de nodige onderhandelingen, op deze manier uit elkaar te gaan. 

Naar de rechter

Loopt het verbetertraject nergens op uit en lukt het ook niet om in goed overleg tot een oplossing te komen, dan kun je een verzoek tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst indienen bij de kantonrechter. Geef hierbij duidelijk aan dat het gaat om disfunctioneren en lever hier ook de nodige bewijzen voor aan. De werknemer krijgt op zijn beurt ook de kans om hier op te reageren en in de rechtszaal krijgen jullie allebei de kans om je zegje te doen. Uiteindelijk zal de kantonrechter besluiten of er inderdaad sprake is van disfunctioneren en of de werknemer mag worden ontslagen of niet. Ook zal de rechter hierbij bepalen of er een transitievergoeding betaald moet worden en hoe hoog deze zal zijn. 

Risicovol

Zo’n gang naar de rechter bij ontslag wegens disfunctioneren brengt best wat risico’s met zich mee. De uitslag is altijd afwachten. Heb jij in de ogen van de rechter de werknemer niet genoeg de kans gegeven te verbeteren, dan wordt het ontslag niet goedgekeurd en kun je verder niet heel veel meer. Daarnaast heb je ook geen invloed op de hoogte van de transitievergoeding die de rechter vaststelt. Het is dan ook erg belangrijk om je hierin goed te laten begeleiden. De arbeidsrecht advocaten van Huis Advocaten weten precies waar je op moet letten bij ontslag wegens disfunctioneren en kunnen je helpen om jouw dossier zo sterk mogelijk te maken. 

Ontslag wegens disfunctioneren? Huis Advocaten staat voor je klaar!

Een werknemer wegens disfunctioneren ontslaan is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zitten veel haken en ogen aan die jou als werkgever veel geld en tijd kunnen kosten. Zorg er dan ook voor dat je dit van begin af aan goed aanpakt. De advocaten van Huis Advocaten zijn er om jou hierin van advies te voorzien. Zij helpen je bij iedere stap en staan voor je klaar als dat nodig is. 

Wil jij jouw zaak vrijblijvend voorleggen? Bel ons dan gerust eens op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Het is ook mogelijk om jouw gegevens bij ons achter te laten via het contactformulier. Onze medewerkers bellen je dan even terug.