Werknemer ontslaan

Direct advies?Stel uw vraag

Wil je een werknemer ontslaan, dan is het belangrijk dit op de juiste manier te doen. Maak je hierbij een fout, dan kan dat behoorlijk kostbaar zijn. Iedere situatie is anders en vereist dan ook een andere aanpak en een andere ontslagroute. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Op welke manier kan ik een werknemer ontslaan?

Voor het ontslag van een werknemer kun je uit verschillende ontslagroutes kiezen. Welke route je kiest is afhankelijk van de situatie. Als werkgever heb je de volgende opties:

1. Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden is eigenlijk de prettigste en minst risicovolle manier om iemand te ontslaan. Jij doet de betreffende medewerker een ontslagvoorstel en samen gaan jullie om tafel om te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Hebben jullie overeenstemming bereikt over zaken als de transitievergoeding, de opzegtermijn en het al dan niet opnemen van vakantiedagen, dan zet je al deze afspraken in een officieel document. Dit document heet een vaststellingsovereenkomst. Zodra dit document getekend is, is het ontslag in kannen en kruiken. Jullie gaan op een goede manier uit elkaar en zijn het ook allebei eens met de afspraken die zijn gemaakt. 

2. Werknemer ontslaan via het UWV

Gaat het niet goed met het bedrijf en moeten er mensen uit om het hoofd boven water te houden of vindt er een reorganisatie plaats waarbij niet iedereen zijn baan kan behouden? Ook in dat geval is het slim om eerst eens te kijken of het lukt om met de betreffende werknemers om tafel te gaan en ze een ontslagvoorstel te doen. Lukt dat niet, dan kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Aan de hand van jouw cijfers zal het UWV bepalen of het ontslag inderdaad onvermijdelijk is en een ontslagvergunning verlenen of niet. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat je hierbij niet zelf mag kiezen welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen. Dit moet worden bepaald via het afspiegelingsbeginsel. Het is belangrijk om alle stukken op de juiste manier aan te leveren bij het UWV en jouw aanvraag ook goed te onderbouwen. De arbeidsrecht advocaten van Huis Advocaten helpen je hier graag bij! Bel gerust voor advies over jouw situatie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut).

Ook als jij te maken hebt met een werknemer die ondertussen twee jaar ziek is, kun je terecht bij het UWV. Na twee jaar komt de ontslagbescherming te vervallen en mag je de betreffende werknemer ontslaan. Dit kan alleen als het er niet naar uitziet dat de betreffende medewerkers binnen een half jaar weer hersteld zal zijn en er binnen de organisatie geen geschikte functie beschikbaar is. Hiervoor vraag je een ontslagvergunning aan bij het UWV. Bij het aanvragen van de vergunning moet jij als werkgever kunnen aantonen dat qua re-integratie aan alle voorwaarden is voldaan. 

3. Ontslag via de kantonrechter

Weigert jouw werknemer mee te werken aan ontslag met wederzijds goedvinden? Is er ondertussen een conflict ontstaan of heb je een andere goede reden voor ontslag, dan kun je hiervoor terecht bij de kantonrechter. Een ontslagprocedure bij de kantonrechter is niet gemakkelijk en brengt ook de nodige kosten met zich mee. Het is dan ook heel belangrijk dat je jouw zaak goed voorbereid en zeker weet dat je genoeg redenen hebt om de werknemer te ontslaan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie/arbeidsconflict of persoonlijke redenen. Zorg voor een goed dossier en schakel hier altijd de hulp van een arbeidsrecht advocaat bij in.

Wil jij weten of het in jouw geval verstandig is om naar de kantonrechter te stappen of heb jij juridische hulp nodig omdat een werknemer bezwaar maakt tegen het ontslag? Onze arbeidsrecht advocaten staan voor je klaar en helpen je hier zo goed mogelijk uit te komen. Leg jouw situatie gerust voor aan onze juridische medewerkers via 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut)

4. Ontslag op staande voet

Is een werknemer flink over de scheef gegaan en is er echt een dringende reden voor ontslag, dan is het mogelijk om de werknemer op staande voet te ontslaan. Dit gebeurt meestal bij zaken als diefstal, fraude, mishandeling op de werkvloer of bijvoorbeeld ongewenste intimiteiten. Bij ontslag op staande voet dient de werknemer direct te vertrekken. Hij/zij is direct zijn/haar baan kwijt, kan geen aanspraak maken op een transitievergoeding en zal ook geen WW-uitkering kunnen aanvragen.

Ontslag op staande voet is de zwaarste manier van ontslaan. Dit vooral omdat de werknemer in een klap zijn hele inkomen kwijt is. Dat heeft natuurlijk ontzettend veel impact. Hierdoor is de kans ook groot dat de werknemer het er niet bij laat zitten en een jurist of advocaat in de arm neemt om bezwaar te maken tegen het ontslag. In het ergste geval stapt een werknemer naar de rechter. Deze kan besluiten het ontslag ongegrond te verklaren en de werkgever zelfs verplichten om naast een transitievergoeding ook nog een extra schadevergoeding te betalen. Zorg er dan ook voor dat jij je als werkgever goed laat informeren bij ontslag op staande voet. Doe je hierin iets verkeerd, dan kan dit grote gevolgen hebben. Wil jij jouw situatie vrijblijvend aan ons voorleggen? Laat dan jouw gegevens achter op ons contactformulier.  

5. Werknemer ontslaan in de proeftijd

Heb je een nieuwe werknemer aangenomen en kom je er eigenlijk naar een paar weken al achter dat hij/zij niet is wat je had verwacht? In dat geval kun je deze werknemer ontslaan als er een proeftijd is opgenomen in het contract. Dit mag overigens alleen bij contracten met een duur vanaf 7 maanden. In een half jaar contract mag geen proeftijd worden opgenomen. Voor ontslag in de proeftijd heb je ook niet echt een goede reden nodig.

6. Contract niet verlengen

Loopt een tijdelijk contract bijna af, dan kun je als werkgever besluiten dit niet te verlengen. Ook hier is geen goede reden voor nodig. Laat wel op tijd aan de werknemer weten dat je van plan bent het contract niet te verlengen. Dit moet officieel minimaal een maand voor het einde van het contract op schrift. Dit heet de aanzegtermijn. Doe je dit niet, dan ben je de werknemer een extra maandsalaris verschuldigd.

Hulp bij keuze ontslagroute

Het kan soms best lastig zijn om de juiste ontslagroute te bepalen. Welke weg is nou het meest logisch en kost het minste geld? Onze juridische medewerkers helpen je graag met gratis advies. Neem gerust contact op en leg jouw situatie aan ze voor. Dit kan via ons contactformulier of op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Is het nodig, dan brengen zij jou in contact met de juiste arbeidsrecht advocaat van Huis Advocaten. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt.