De rol van de mediator bij jouw scheiding of arbeidsconflict

Direct advies?Stel uw vraag

Heb je te maken met een conflict en wil je graag proberen er samen uit te komen? Het inschakelen van een mediator kan dan een hele goede keuze zijn. Staan jullie allebei open voor mediation, dan kiezen jullie samen een onafhankelijke mediator. Het liefst een neutraal persoon die jullie allebei nog niet kennen. Zo weet je zeker dat de betreffende mediator geen partij kiest. Let er daarnaast goed op dat je te maken hebt met een NMI mediator. Iedereen mag zich namelijk mediator noemen en door een NMI mediator in te schakelen, weet je zeker dat je goed geholpen wordt. 

Tijdens het eerste gesprek met de mediator legt hij/zij uit hoe mediation werkt. Ook bekijkt de mediator of de zaak samen op te lossen is en of men bevoegd is de afspraken vast te leggen in een mediationovereenkomst. Is dit het geval, dan maken jullie samen de nodige afspraken over het mediationtraject en nemen deze op in de mediationovereenkomst. Zo weten jullie allemaal precies waar jullie aan toe zijn en kunnen er geen vervelende discussies ontstaan. 

De mediator is onpartijdig

Een mediator is altijd onpartijdig. Dit betekent niet alleen dat hij/zij geen kant zal kiezen of standpunt in zal nemen, maar ook dat de mediator zich niet zal bemoeien met de inhoud van het conflict. Het gaat de mediator puur om het vinden van een oplossing waar alle partijen tevreden mee zijn. De mediator bewaakt het proces en is gespreksleider. Daarnaast draagt de mediator zorg voor de juiste informatieverstrekking, het verhogen van de werkbaarheid van de relatie tussen de partijen en voor het evenwicht tussen de partijen en de transparantie. Een mediator heeft geheimhoudingsplicht. 

Samen om tafel

Als alle afspraken zijn gemaakt en alles duidelijk is, gaan jullie samen om tafel. Samen met de mediator bekijken jullie welke oplossingen er mogelijk zijn en proberen jullie het conflict dat jullie met elkaar hebben uit te spreken. De mediator zorgt dat overal aan wordt gedacht en dat al jullie afspraken op de juiste manier op papier worden gezet. 

Uiteindelijk zullen jullie allebei op bepaalde fronten wat water bij de wijn moeten doen. Alleen dan kom je uiteindelijk tot afspraken waar jullie je ook allebei in kunnen vinden. Lukt dit, dan is dit een hele goede manier om een conflict te beslechten. 

Wat als het mediationtraject vastloopt?

Helaas is mediation niet altijd succesvol. Staan jullie op bepaalde fronten recht tegenover elkaar en is geen van beiden bereid om concessies te doen, dan kan dit betekenen dat jullie er simpelweg niet uitkomen. Is dit het geval, dan kan het slim zijn om toch alsnog een eigen advocaat in de arm te nemen, die jouw belangrijk behartigt. Uiteindelijk zal de rechter dan de nodige knopen doorhakken. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd!

Huis Advocaten. Een duidelijke zaak.

Veel van de advocaten van Huis Advocaten zijn ook mediator. Zij hebben een ruime ervaring in mediation en zijn ook NMI gecertificeerd. Zo weet je zeker dat zij jullie zo goed mogelijk helpen. Ben jij benieuwd welke van onze mediators jullie het beste kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze mediators kunnen goed uit de voeten met zowel scheidingen en arbeidsconflicten als burenruzies en erfrechtproblemen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij u in de buurt.

Direct actie ondernemen met onze mediator

Wil je weten of het inschakelen van een mediator in jouw geval een verstandig besluit is? Mail ons dan jouw situatie voor vrijblijvend advies of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) . Wij bekijken dan of jouw conflict geschikt is voor mediation en brengen je in contact met de beste mediator bij jou in de buurt. 

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Nuttige tips – Advocaat Mediation

Wat is mediation * Wanneer mediation * Wanneer echtscheidingsmediation * De rol van Mediatior * Mediation bij een arbeidsconflict * Advocaat mediation