Wanneer mediation?
Heb je te maken met een conflict en ben je op zoek naar een goede oplossing? Overweeg dan eens mediation. Maar wanneer is mediation een optie?
Ben je op zoek naar een goede en snelle oplossing, waar beide partijen zich in kunnen vinden? En zijn jullie allebei bereid om met elkaar om tafel te gaan? In dat geval kan het starten van mediation zeker een goede keuze zijn.
De weg via de rechter kan soms jaren in beslag nemen, terwijl een mediationtraject binnen enkele maanden of slechts weken afgerond kan worden. Daarnaast hou je bij een mediationtraject alles zelf in de hand. Niet de mediator of de rechter bepaalt wat er in de overeenkomst komt. Dat doen jullie zelf. Er zijn geen winnaars of verliezers en dat is natuurlijk wel heel prettig.
Mediation is maatwerk
Een ander voordeel van mediation is dat het maatwerk is. Bij een gerechtelijke procedure wordt de nadruk gelegd op de juridische kant van het conflict. Wie heeft er volgens de wet gelijk? Bij mediation worden ook de niet-juridische aspecten besproken. Er is ruimte voor bijvoorbeeld de persoonlijke situatie van iemand en voor goed overleg. Dat maakt het een stuk prettiger dan de gang naar de rechter. Daarnaast is het vaak voordeliger en sneller dan een juridische procedure.
Herstel en behoud
Een belangrijk aspect van mediation is dat het ervoor zorgt dat de verstandhouding redelijk goed kan blijven. Dit is vaak anders als er advocaten en rechters aan te pas komen. Gaat het om een arbeidsconflict, dan kan het inschakelen van een mediator voorkomen dat je je baan kwijt raakt. Bij een scheiding voorkom je onnodige discussies.
Jullie kiezen ervoor om samen tot een oplossing te komen. Hierbij doen jullie allebei af en toe wat water bij de wijn. Uiteindelijk maken jullie afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Dit betekent dat geen van beiden gebonden is aan een uitspraak van de rechter waar hij/zij het niet mee eens is. Dit maakt het een stuk makkelijker om je ook aan die afspraken te houden.
Wanneer mediation?
Mediation is niet geschikt als een van de partijen geen mediation wil, als een van de partijen zijn belangen niet goed kan behartigen, de rechter een oordeel moet geven, of als het conflict van strafrechtelijke aard is en er een formele procedure gevolgd moet worden.
In de volgende gevallen is een mediationtraject wel degelijk geschikt:
- Als jullie in goed overleg tot een oplossing willen komen;
- Jullie willen de verstandhouding zo goed mogelijk houden;
- Jullie zijn allebei bereid om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren;
- Er is geen bezwaar tegen het inschakelen van een neutraal persoon die zorgt voor de juiste begeleiding;
- Het is fijn als er een oplossing komt, waarbij niet alleen naar juridische aspecten wordt gekeken;
- Jullie willen graag een oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden. Er zijn geen winnaars of verliezers;
- Jullie vinden het prettig om de oplossing in eigen hand te houden.
Huis Advocaten. Ook bij mediation!
Veel van de advocaten van Huis Advocaten zijn tevens mediators. Je spreekt dan van een advocaat-mediator. Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van mediaton en helpen je graag om tot goede afspraken te komen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt.
Direct actie ondernemen met onze mediator
Wil jij weten of jouw zaak geschikt is voor mediation? Stuur ons dan gerust een mail. Wij nemen dan vrijblijvend contact met je op om jouw zaak te bespreken. Liever telefonisch contact? Bel dan onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) .
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.
Nuttige tips – Advocaat Mediation
Wat is mediation * Wanneer mediation * Waarom echtscheidingsmediation * De rol van Mediatior * Mediation bij een arbeidsconflict * Advocaat mediation