Koopovereenkomst huis beëindigen

Direct advies?Stel uw vraag

Wat als je toch spijt hebt van het tekenen van een koopcontract voor een huis? Kun je deze koopovereenkomst dan ontbinden? Welke regels zijn er en waar moet je rekening mee houden? De mogelijkheden om het koopcontract voor een huis te beëindigen, ook wel ontbinden genoemd, dienen in de koopovereenkomst te zijn opgenomen. Eén van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden is het financieringsvoorbehoud.

Onder voorbehoud van financiering

Weet je als koper niet zeker of je de financiering voor de koopprijs wel rond krijgt? Neem dan de ontbindende voorwaarde “onder voorbehoud van financiering” in het koopcontract op. Als deze voorwaarde in het contract is opgenomen, kun je binnen een bepaalde periode na het tekenen van de koopovereenkomst de koop alsnog beëindigen, mocht je het financieel niet rond krijgen. 

Termijn voor voorwaarden

Het is belangrijk om samen met de (ver)kopende partij een datum af te spreken en vast te leggen in het koopcontract waarbinnen je de ontbindende voorwaarde moet inroepen. Na deze datum kun je geen succesvol beroep meer doen op het feit dat je de financiering of hypotheek niet rond krijgt. Dit geeft alle partijen wat meer zekerheid. Daarnaast zorgt dit ervoor dat degene die de financiering moet regelen hier ook op tijd actie op onderneemt. 

Bewijs dat u moeite heeft gedaan

Wij raden je aan om in de koopovereenkomst de voorwaarden op te nemen hoe aangetoond moet worden dat de financiering mislukt is. Als koper moet er bewezen worden dat er moeite is gedaan de financiering rond te krijgen maar dat dit niet lukt. Bewijs in de vorm van twee schriftelijke afwijzingen van erkende hypotheekverstrekkende instellingen is een veelvoorkomend vereiste.

Is over het bewijs niets afgesproken in de koopovereenkomst, dan kan dit tot grote problemen leiden. De verkoper gaat niet akkoord met ontbinding en houdt jou aan de overeenkomst of legt jou een boete op. 

Advocaat koopovereenkomst

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is raadzaam om van begin af aan juridisch advies in te winnen. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten, voorkomen.

Ontstaat er toch een conflict tussen koper en verkoper, dan helpen onze advocaten je hier graag bij. Onze advocaat koopovereenkomst staat je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en de obstakels waar je mee te maken kunt krijgen.

Koopcontract huis beëindigen? Onderneem actie met onze advocaat!

Heb jij hulp nodig of vragen over het beëindigen van jouw koopovereenkomst? Mail dan gerust jouw verhaal naar ons toe voor vrijblijvend advies of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) . Wij beoordelen dan jouw zaak met de juiste advocaat koopovereenkomst en de vestiging bij jou in de buurt.

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Nuttige tips – Advocaat Koopovereenkomst

Koopovereenkomst beëindigen * Koopovereenkomst / niet nakomen van afspraken (wanprestatie) * Koopovereenkomst algemeen