Huren en wonen

Direct advies?Stel uw vraag

Huren en wonen. Iedereen krijgt er mee te maken. Een koopwoning of huurwoning. Maar wat zijn nou eigenlijk precies jouw rechten en plichten als eigenaar of als huurder? En wat als er problemen ontstaan als het gaat om huren en wonen? 

Het huren of kopen van een woning

Op het moment dat je een woning gaat kopen of huren komt er heel wat op je af. Het kopen of huren van een woning is voor de particulier geen dagelijkse kost. Iedereen die een huis (ver)koopt of (ver)huurt krijgt te maken met zaken op het gebied van het vastgoed- en/of huurrecht te maken. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar soms ontstaan er juridische problemen. Weet dan dat wij er zijn om je te helpen.

Koopwoning

Bij de koop of verkoop van een koopwoning kun je te maken krijgen met de volgende zaken:

  • Aan- en verkoop en overdracht van vastgoed
  • Erfpachtconstructies
  • Appartementsrechten
  • Problemen met de oplevering of verborgen gebreken (non conformiteit)
  • Vergunningen en bestemmingsplan

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de door jou gekochte nieuwbouwwoning niet op tijd wordt opgeleverd. Het gaat twee maanden langer duren. Die twee maanden zal jij wel ergens onderdak moeten vinden en je moet extra kosten maken. Wij helpen je graag om te bekijken of je deze kosten kan verhalen op de tegenpartij. 

Ook kan je te maken krijgen met verborgen gebreken. Je woont net een maand in jouw nieuwe huis en komt er ineens achter dat er een lekkage is, die er al langere tijd lijkt te zijn. Wie is er verantwoordelijk voor de kosten hiervoor? Wij zoeken het voor je uit en kunnen je helpen om de verkoper aansprakelijk te stellen voor deze kosten.

Daarnaast kunnen er natuurlijk problemen ontstaan met de betaling of het koopcontract, kan je te maken krijgen met erfpacht of appartementsrecht. Zorg ervoor dat je weet waar je staat. Wij geven je graag advies over jouw situatie. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen onderneemt. Vul direct ons contactformulier in voor meer informatie.

Huurwoning

Heb je te maken met een huurwoning, dan kan je weer met hele andere problemen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opzegging van de huur
  • Huurverhoging
  • Discussies over onderhoud van de woning
  • Huurovereenkomsten
  • Conflicten met de (ver)huurder 

In Nederland zijn huurders goed beschermd. Je kan dus niet zomaar uit de woning worden gezet. Toch kunnen er wel vervelende situaties ontstaan als je een conflict krijgt met de verhuurder. Zo kan de verhuurder proberen de huur op te zeggen, maar dit kan alleen met een goede reden.

Ook kan je onenigheid krijgen over een eventuele huurverhoging. Bij het verhogen van de huur moet de verhuurder zich ook weer aan allerlei regels houden. Bekijk dus altijd eerst of de huurverhoging wel terecht is.

Een ander probleem dat veel voorkomt zijn discussies over het onderhoud van de woning. Veel huurders krijgen te maken met achterstallig onderhoud. Onze advocaten kunnen je hierbij helpen!

Heb jij hulp nodig bij een probleem met de huurwoning? Onze advocaten zijn er voor zowel huurders als verhuurders. Wij geven je gratis advies over jouw situatie en bekijken wat de juiste juridische stappen zijn. Vul ons contactformulier in en wij bellen je binnen een werkdag terug.

Huren en wonen complexe zaken

Het huren en verhuren van een woning of de koop of verkoop van een huis zijn best complexe transacties. Daarnaast gaat het vaak om veel geld. Het is iets dat je niet iedere dag doet en daarom is het ook helemaal niet gek dat je misschien niet zo goed weet wat jouw rechten en plichten zijn. Laat je daarom goed informeren. 

Uiteindelijk is een goed contract de basis. Dit geldt zowel bij huren als bij kopen. Het is altijd slim om jouw huur- of koopcontract even te laten checken door een van onze advocaten. Hiermee kan je vaak al een hoop problemen voorkomen. 

Direct hulp bij huren en wonen

Onze Huis Advocaten hebben jarenlange ervaring in vastgoedzaken en huurrecht. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt. Mail ons vrijblijvend al jouw vragen, wij bellen je dan binnen een werkdag terug. Of bel ons direct op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) (lokaal tarief). Leg jouw situatie voor aan onze juridische medewerkers. Zij kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt als dat nodig is.

Meer informatie huurrecht

Huurbescherming * Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * Onderhuur