Rechtspositie directeur

Direct advies?Stel uw vraag

Er zijn twee soorten directeuren. Een titulair directeur en een statutair directeur. Wat is nou precies de rechtspositie van de directeur? Dat heeft veel te maken met het soort directeur waar het over gaat. Betreft het een titulair directeur, dan is dit eigenlijk gewoon een werknemer en verloopt ontslag ook volgens het gewone arbeidsrecht.

Bij een statutair directeur ligt dit helemaal anders. Een statutair directeur is namelijk niet als werknemer in dienst, maar is door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) of Raad van Commissarissen (RvC) benoemd tot directeur. Hierdoor ontstaat een bijzondere rechtspositie waarbij er vaak ook sprake is van een dubbele verhouding. Een vennootschapsrechtelijke verhouding en een arbeidsrechtelijke verhouding. Dit maakt het ontslag van een statutair directeur een stuk complexer.

Hoe ontsla je een statutair directeur?

De AVA of de RvC hebben de directeur benoemd en kunnen hem/haar ook weer ontslaan uit de BV of NV. Hiervoor moeten zij hierover een besluit nemen en het ontslag kenbaar maken op de aandeelhoudersvergadering. De directeur krijgt hierbij ook de kans om zich te verweren. Hierbij is het vrij gebruikelijk dat hij/zij hier juridische hulp bij inschakelt.

Ontslagvergoeding directeur

Als werkgever moet je er rekening mee houden dat de statutair directeur aanspraak kan maken op een transitievergoeding. In de praktijk wordt er vaak een hogere vergoeding afgesproken om op die manier gerechtelijke procedures te vermijden. Lukt het jullie niet om afspraken te maken, dan is de kans groot dat de statutair directeur naar de rechter stapt om een billijke vergoeding te eisen. De billijke vergoeding is een soort van schadevergoeding en komt bovenop de transitievergoeding. Het ontslag ongedaan maken via de rechter kan niet.

Tip:
Heb jij hulp nodig bij het ontslag van een directeur? Onze advocaten helpen je graag om dit zo goed mogelijk af te wikkelen.

Bestuurdersaansprakelijkheid

De rechtspositie van de directeur is goed beschermd. Toch kan het zo zijn dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Is er sprake van onbehoorlijk bestuur, dan kan de statutair directeur hiervoor persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als

  • De betreffende directeur zich persoonlijk heeft verrijkt ten koste van de vennootschap
  • Er onverantwoorde investeringen zijn gedaan
  • De directeur contracten is aangegaan, waarvan hij/zij wist dat deze niet nageleefd konden worden
  • Er leningen zijn verstrekt aan derden zonder de kredietwaardigheid te toetsen.

Er moet dus echt sprake zijn van een ernstige fout voordat je een statutair directeur persoonlijk aansprakelijk kan stellen.

Hulp bij ontslag directeur

Het ontslaan van een directeur heeft de nodige haken en ogen. Het is dan ook altijd slim om hier juridische hulp bij in te schakelen. Bij Huis Advocaten zijn advocaten werkzaam die jarenlange ervaring hebben op dit gebied. Zij weten exact wat er bij het ontslag van een directeur moet gebeuren. Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaan zij aan de slag met jouw zaak. Samen met jou kijken ze naar de verschillende mogelijkheden om snel tot de beste oplossing te komen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt.

Juridisch advies nodig? Mail ons vrijblijvend je vragen. Wij helpen je graag verder. Op werkdagen zijn we ook telefonisch bereikbaar op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Bel ons tussen 9.00 en 17.00 en samen bespreken we dan jouw zaak. Is het nodig, dan brengen we je in contact met een ervaren arbeidsrecht advocaat arbeidsrecht bij jou in de buurt.

Meer informatie

Werknemer * Directeur * Ambtenaar * Advocaat Arbeidsrecht