Een bekend Nederlands spreekwoord luidt: “Een ongeluk zit in een klein hoekje.”. Met andere woorden, door een kleine fout kunnen gemakkelijk nare ongelukken gebeuren.

En dat geldt zeker in het verkeer! Het wordt steeds drukker op de weg en iedereen lijkt haast te hebben. Een inschattingsfout of een heel kort moment van onoplettendheid kan er dan toe leiden dat u bij een verkeersongeval betrokken raakt.

Is alleen sprake van materiële schade, dan zal die schade door de verzekeraars worden afgewikkeld en dan is daarmee de kous af. Is er echter sprake van één of meer gewonden of is er iemand te komen overlijden, dan zal de politie een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de vraag of het ongeval te wijten is aan gevaarlijk rijgedrag of de schuld van een of meer van de betrokken verkeersdeelnemers. De politie hoort betrokkenen zoals de verdachte en het slachtoffer, neemt verklaringen op van getuigen en doet onderzoek op de plaats van het ongeval en aan de betrokken voertuigen.

Als u als verdachte van het veroorzaken van een verkeersongeval door de politie wordt gehoord, is het verstandig om voorafgaand aan dat verhoor een advocaat te raadplegen.

De politie stuurt het dossier vervolgens naar de officier van justitie. Als sprake is van letsel dan moet de officier van justitie de zaak aan de rechter voorleggen. Afhankelijk van de ernst van het ongeval zal dat de kantonrechter, de politierechter of de meervoudige kamer van de rechtbank zijn. Van verkeersdeelnemer wordt u dan ineens verdachte van een strafbaar feit. Dat kan behoorlijk wat stress en onzekerheid met zich meebrengen: Krijg ik een straf en hoe hoog is die straf? Krijg ik een strafblad? Behoud ik mijn rijbewijs?

In zeer ernstige gevallen kan de rechter een gevangenisstraf opleggen. In andere gevallen wordt meestal een hoge geldboete of een werkstraf opgelegd, soms in combinatie met de tijdelijke invordering van het rijbewijs.

Wordt een gevangenisstraf, een voorwaardelijke straf of een boete van minimaal € 100,- opgelegd, dan wordt de straf geregistreerd en dan heeft u dus een strafblad. Zo kan een verkeersongeval dus ook gevolgen hebben voor uw verdere carrière.

Een strafzaak heeft op de meeste mensen dan ook een enorme impact.

Tip

Als u wordt verdacht van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een advocaat te raadplegen. Met die advocaat kunt u dan alvast de te voeren verdedigingsstrategie bespreken en in overleg kunnen de vervolgstappen worden bepaald. Zeker op het moment dat u een dagvaarding heeft ontvangen voor een zitting is deskundige bijstand van een advocaat aan te raden.

Wij hebben veel ervaring met dit soort verkeersstrafzaken. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en u daarin bijstaan. Neemt u dan ook gerust contact met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91.

mr. Marc Molenaar