Je komt terug van vakantie en er blijkt te zijn ingebroken. De achterdeur is opengebroken, het hele huis is overhoop gehaald en de TV, de laptop en alle sieraden zijn weg! Je doet aangifte en de politie verricht uitgebreid sporenonderzoek, maar daarna blijft het angstvallig stil.
Wat kun je doen?
Meestal lijkt het alleen alsof er niets gebeurt, maar dan is het onderzoek gewoon nog in volle gang. Informeer daarom altijd eerst gewoon bij de politie zelf. Levert dat niets op, dan kun je altijd nog contact opnemen met de districtschef. Als dat ook niets oplevert, dan zou je de officier van justitie kunnen vragen om de politie opdracht te geven de zaak op te pakken.
Als de officier van justitie besluit om dat niet te doen, of de officier van justitie is al bij de zaak betrokken en besluit om de vervolging te staken, of om de zaak niet voor de strafrechter te brengen (te seponeren) of af te doen met een transactie of strafbeschikking en u bent het daarmee niet eens, dan kunt u een klacht indienen bij het gerechtshof. Dat noemt men ook wel een ‘artikel 12 Strafvorderingsprocedure’.
Het gerechtshof gaat dan bekijken of de klacht gegrond is en of de zaak inderdaad door een strafrechter onderzocht zou moeten worden. Het gerechtshof beoordeelt de zaak daarbij niet inhoudelijk, maar toetst of de vervolging haalbaar zou zijn (kan er genoeg bewijs worden verzameld) en of de vervolging opportuun is (wordt het algemeen belang ermee gediend).
Als het gerechtshof de klacht gegrond verklaard, dan moet de officier van justitie de zaak voor de strafrechter brengen. De strafrechter beoordeelt de zaak vervolgens inhoudelijk.
Tip
Een opsporingsonderzoek kan erg lang duren. Wacht daarom geduldig af en vraag om op de hoogte te worden gehouden, wat in de meeste gevallen overigens ook keurig gebeurd. Ben je het echter niet eens met een beslissing van de officier van justitie, wacht dan niet te lang en schakel zo snel mogelijk een advocaat in!
Wij hebben veel ervaring met dit soort strafrechtelijke kwesties. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en u behulpzaam zijn bij het ‘oplossen’ ervan. Neemt u dan ook gerust contact met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91.
mr. Marc Molenaar