Diefstal is nooit leuk. Er wordt wel eens gezegd dat mensen die stelen de laagste vorm van beschaving vertegenwoordigen. Toch blijkt uit vragenlijstjes vaak dat diefstal net zo vaak goedgepraat wordt als dat het wordt veroordeeld.
Iemand die een auto steelt, heeft geen respect voor andermans bezit. Maar wanneer een zwerver een appel steelt omdat hij hongerig is dan kan hij rekenen op begrip van de hele natie. Stelen van een medemens mag niet, maar wanneer de gemiddelde Hollander het idee heeft dat de verzekering ook wel een paar tientjes meer wil vergoeden dan het aanvankelijk gevraagde schadebedrag zal hij het niet laten om die kosten alsnog op te voeren. Dat is toch ook diefstal?

Is downloaden diefstal?

Er is vrijwel geen huishouden meer in Nederland waar geen computer staat. Ik durf mijn laatste euro er wel om te verwedden dat iedereen met een internet aansluiting wel eens iets (onbewust) gestolen heeft op internet. Een plaatje, een tekst, een liedje van een artiest, een hele cd of complete filmverzamelingen. Wij stelen scherp allemaal, omdat wij vinden dat het niet zo’n probleem moet zijn en dat de artiesten toch wel genoeg verdienen. Zo zijn er ook artiesten, zoals Josh Stone, die het verspreiden van MP3’s van harte toejuichen. Deel mijn muziek met anderen en maak plezier, of woorden van gelijke strekking, vormden een opzienbarende uitspraak.
En toch mag stelen niet. Dat willen wij in Nederland ook niet. Wij hebben er immers een wetsartikel voor bedacht. Artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht stelt diefstal strafbaar: “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.” Ach, het zal zo’n vaart niet lopen met het downloaden van wat mp3’s of een E-book nietwaar?

Ferrari’s namaken of leuke hobby?

De Spanjaard José María Calero heeft ook gestolen. Dat zeg ikzelf niet, maar dat zeggen de aanklagers in Spanje. Wat meneer heeft gestolen? Ferrari’s! Geen echte Ferrari’s maar de ontwerpen van Ferrari. Waar u en ik de humor waarschijnlijk wel inzien van een uit de hand gelopen sessie met de slijptol en het lasapparaat heeft Ferrari een stuk minder begrip voor de huisvlijt van Calero. De politie heeft maar liefst 17 “Ferrari’s” in beslag genomen en daarbij ook nog eens twee “Aston-Martin’s”. Calero liet in zijn bedrijfshal oude Toyota ’s ombouwen tot “Ferrari ’s”. Zonder toestemming van het Italiaanse luxe merk uiteraard. Het doel van deze blog is niet alleen om u te vermaken maar ook om u te waarschuwen.
Wanneer u inbreuk maakt op het auteursrecht van een artiest (ik ben van mening dat de ontwerpers bij Ferrari als artiesten bestempeld mogen worden) of andere houders van een intellectueel eigendom, dan moet u niet vergeten dat die artiest daar veel tijd en moeite en hoogstwaarschijnlijk ook geld voor heeft vrijgemaakt. Het zal u dan ook niet verbazen dat bedrijven hun intellectueel eigendom steeds meer met hand en tand verdedigen. Het is niet alleen het namaken, maar ook het verspreiden van dergelijke namaak. Zo wordt er meer dan eens door modehuizen aangeklopt bij particulieren om partijen namaak te onderscheppen voordat de artikelen op de vrije markt tegen afbraakprijzen kunnen worden verkocht.

Namaak of echt?

U kunt zich wapenen tegen het per ongeluk aankopen van namaakartikelen door bij aankoop van partijen te controleren of deze van erkende retailers afkomstig zijn en of de papieren die bij de producten horen kloppen. In het geval van de auto’s van Calero hoeft u niet bang te zijn dat u er wellicht ongemerkt ingeluisd wordt. Het geesteskindje van Calero lijkt in de verste verte niet op het origineel.
Twijfelt u dus over de echtheid van een product schaf het dan bij een erkende retailer aan. Heeft u het idee dat één van uw leveranciers u namaak producten probeert te verkopen, probeer dan zoveel mogelijk uit te sluiten dat de producten namaak kunnen zijn. Twijfelt u nog of weet u zeker dat iemand uw product namaakt of op andere wijze inbreuk maakt op uw intellectuele eigendomsrechten neem dan contact op met onze sectie Intellectueel Eigendomsrecht.
Diefstal loont immers niet.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat Tom” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-almelo/” target=”_blank”>Tom Westendorp (Juridisch medewerker)
Tel: 0546 – 702 053
title=”advocaat Almelo” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-almelo/” target=”_blank”>Daniels Huisman Advocaten
Almelo