Dat gesubsidieerde rechtsbijstand een belangrijk maatschappelijk goed is, spreekt voor zich. Voor iedere burger dient het namelijk mogelijk te zijn, geschillen ter toetsing aan de rechter voor te leggen. Burgers zullen, indien geen effectieve rechtsbescherming wordt geboden, het vertrouwen verliezen in het functioneren van de rechtsstaat. Het is dan ook een taak voor de overheid om mensen die de kosten van rechtsbijstand niet geheel zelf kunnen dragen, juridische hulp te bieden in de vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Bij brief van 12 juli 2013 heeft staatssecretaris Teeven zijn plannen voor stelselvernieuwing voor rechtsbijstand aangekondigd. De staatssecretaris is van mening, dat het oog er op moet worden gehouden dat met gesubsidieerde rechtsbijstand omvangrijke publieke middelen zijn gemoeid en de ogen niet gesloten moeten worden voor de financiële consequenties. De staatssecretaris streeft naar een financiële beheersbaarheid door middel van een nieuw stelsel. Het is echter de vraag of de rekening daarvoor niet bij de armlastige rechtzoekende wordt neergelegd.

Het stelsel zal immers ingrijpend worden gewijzigd en voor rechtzoekenden worden uitgekleed. Zo zal er geen toevoeging meer worden verstrekt bij echtscheiding op gezamenlijk verzoek zonder minderjarige kinderen. Als belangrijkste reden voert de staatssecretaris aan, dat de echtgenoten zonder kinderen in voldoende mate zelfstandig, zonder juridische en financiële bijstand hun echtscheiding kunnen regelen. Een administratieve echtscheiding moet uitkomst bieden. Dit betekent, dat er geen echtscheidingsprocedure meer bij de Rechtbank hoeft plaats te vinden, waardoor de dominante partner in de praktijk zonder dat er rechterlijke toetsing plaatsvindt of ook maar een advocaat is gezien, met de knikkers aan de haal gaat. Ook zal voor een zogenoemde “mediation echtscheiding” geen toevoeging worden verleend. Een andere verandering doet zich voor bij een echtscheiding op tegenspraak. Onder het huidige stelsel wordt gekeken naar het eigen inkomen ten einde een toevoeging te verkrijgen. In het nieuwe stelsel zal juist het gezamenlijk inkomen als uitgangspunt worden genomen. Het oude stelsel was daarnaast betrekkelijk eenvoudig en tevens ingevoerd om het juist voor de minst verdiende partner mogelijk te maken om te gaan scheiden. Wilt u precies weten welke gevolgen de voorgenomen wijziging voor u met zich meebrengt of heeft u een vraag op het gebied van personen- en familierecht? Wij adviseren u graag!

title=”Advocaat Roeland Maat” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>mr. Roeland Maat, title=”Advocaat Fabian Berkhof” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>mr. Fabian Berkhof en mr. Moritz Molenaar (jurist)
Telefoonnummer: 0113 – 760 041
title=”Advocatenkantoor Zeeland” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/advocatenkantoor-zeeland/” target=”_blank”>Advocatenkantoor Zeeland
Goes