U ontmoet uw nieuwe liefde en na een tijdje trouwt u of u wordt geregistreerd partners. Dat uw partner kinderen heeft uit een vorige relatie is voor u geen bezwaar. Wist u dat u als stiefvader of stiefmoeder ook een onderhoudsplicht hebt voor de minderjarige kinderen van uw nieuwe partner?

Zeker bij samengestelde gezinnen komt het voor dat de vader minder kan of wil betalen voor zijn eigen kinderen en zijn ex-echtgenote, omdat hij inmiddels getrouwd is met een nieuwe partner. Die nieuwe partner heeft zelf ook kinderen voor wie de vader door het huwelijk onderhoudsplichtig wordt.

De andere situatie komt ook voor. De vader wil minder wil betalen omdat de moeder inmiddels getrouwd is met een nieuwe partner die op zijn beurt ook onderhoudsplichtig wordt voor de kinderen in dat (nieuwe) gezin.

Onderhoudsplicht

Artikel 1:395a van het Burgerlijk Wetboek is er duidelijk over: de echtgenoot of geregistreerd partner heeft een onderhoudsplicht voor de minderjarige kinderen die door de nieuwe partner worden ingebracht. Aan de hand van het inkomen van ouder en stiefouder moet dan worden vastgesteld wat ieders aandeel is in de kosten van de kinderen.

Alimentatie

Waarbij de kosten van de kinderen naar draagkracht worden verdeeld tussen de ouders en de stiefouder. Daarbij is er in principe geen rangorde tussen de eigen kinderen versus stiefkinderen. De onderhoudsplicht voor deze minderjarige – of jong meerderjarige – (stief) kinderen gaat vóór alle andere onderhoudsverplichtingen, zoals de partneralimentatie.

Verlaging kinderalimentatie

In zo’n situatie is het de moeite waard om een nieuwe berekening van de kinderalimentatie te laten maken. Zeker na de wettelijke wijzigingen uit 2013 over de wijze waarop de kinderalimentatie wordt berekend. Een wijze die over het algemeen leidt tot een verlaging van de kinderalimentatie.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat pomp” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/helderecht-advocaat-apeldoorn/”>mr. L.H. Pomp (Leonie)
Tel: 055 – 7600 037
title=”advocaat apeldoorn” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/helderecht-advocaat-apeldoorn/”>Helderecht Advocaten
Apeldoorn