Gepensioneerd, al decennia geleden gescheiden en toch nog financiële verplichtingen ten opzichte van ex-partner?

Ja, dat zou zomaar kunnen.

Stel, u hebt net de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. U dacht rustig van uw pensioen te kunnen gaan genieten. Plotseling klopt uw ex-echtgenoot aan met het verzoek het ouderdomspensioen alsnog te verdelen.

Bij mensen die tussen 1981 en 1995 gescheiden zijn en die in algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd, kan dit zomaar gebeuren.

En dan?

Voordat op 1 mei 1995 de Wet Verevening Pensioenrechten bij echtscheiding in werking trad, bestond er geen wet die de verdeling van pensioenen regelde wanneer mensen gingen scheiden. Wel was er een uitspraak van de Hoge Raad uit november 1981, die daarvoor regels gaf. Die uitspraak is bekend geworden als het ‘Boon-Van Loon’-arrest. Hierin is bepaald dat mensen die in gemeenschap van goederen getrouwd waren en voor 1 mei 1995 zijn gescheiden, aanspraak kunnen maken op de helft van het door de ander vóór en tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.

In de periode van 1981 tot 1995 is het onderwerp ouderdomspensioen bij de afwikkeling van de echtscheiding echter vaak vergeten. In een dergelijk geval kan op het moment dat de pensioengerechtigde – meestal de man – daadwerkelijk met pensioen gaat, de ex-echtgenote zich alsnog melden met het verzoek het ouderdoms- en nabestaanden-pensioen te verrekenen. De pensioengerechtigde heeft daar financieel meestal helemaal geen rekening mee gehouden.

Toch moet bij mensen die tussen 1981 en 1995 zijn gescheiden en die daarbij het onderwerp pensioen zijn vergeten, in beginsel nog een verrekening van opgebouwde pensioenrechten plaatsvinden. Inmiddels is door meerdere rechtbanken bepaald dat een vordering daartoe niet kan verjaren. Wèl wordt getoetst of de vordering tot verrekening van de ex-partner voldoet aan de redelijkheid en billijkheid. Als de pensioengerechtigde kan aantonen dat er geen geld voor de uitbetaling aan de ander is gereserveerd, kan de verrekeningseis van de ander worden gematigd of zelfs geheel worden afgewezen.

Het loont dus voor beide kanten de moeite om een ervaren advocaat in te schakelen. Zowel wanneer een van de ex-echtelieden net met pensioen is gegaan en wordt geconfronteerd met een verzoek om betaling van het pensioen aan de ex-echtgenoot, als ingeval de ander net met pensioen is gegaan en u aanspraak wenst te maken op verrekening hiervan.

Mevrouw mr. M.J. van der Staaij
Advocaat te Haarlem
Parmentier & Oass Advocaten
staaij@parmentieroass.nl
023 – 531 31 11