Een financiële strop lonkt voor duizenden Nederlandse huizenbezitters die in echtscheiding liggen of overwegen te scheiden.

Door een wetswijziging dreigen vooral mensen die op een harmonieuze wijze uit elkaar willen gaan, per 1 januari volgend jaar de helft van hun hypotheekrenteaftrek mis te lopen.

Alles draait daarbij om het begrip ‘fiscaal partner’, zegt belastingadviseur Christan Zantboer van Greenille, een advocaten-, notaris- en belastingadvieskantoor in Rotterdam. Wanneer mensen gaan scheiden en dus ook gescheiden gaan wonen, zijn zij niet langer fiscaal partner. Maar als bijvoorbeeld de man de echtelijke woning ‘duurzaam verlaat’, dus met de bedoeling daar niet terug te keren, kan hij gedurende 24 maanden toch profiteren van de hypotheekrenteaftrek van de echtelijke woning. Dat is een soort tegemoetkoming die nu nog in de wet is verankerd.

Fiscaal parnerschap vervalt

Maar dat verandert. Op 1 januari wijzigt de wet rond het fiscaalpartnerbegrip, zegt Zantboer, die tevens bestuurder is van de Vereniging Overlegscheiding. ‘Vanaf 1 januari 2011 vervalt het fiscaal partnerschap voor gehuwden pas wanneer ze een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank hebben ingediend en niet meer op hetzelfde adres wonen.’

Met andere woorden: wanneer de man de woning verlaat nog voordat de scheiding officieel is aangevraagd, blijft hij de zogeheten fiscaal partner. De hypotheekrenteaftrek heeft uitsluitend betrekking op de hoofdwoning. Daar woont de vrouw nog met wie hij in echtscheiding ligt, eventueel met de kinderen. Omdat de man zich vestigt op een ander adres, maar fiscaal partner blijft tot het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank, maakt hij geen aanspraak meer op zijn deel van de hypotheekrenteaftrek. Dus gaat hij erop achteruit. Of, in de woorden van Zantboer: ‘Hij raakt het belastingvoordeel kwijt.’ href = “http://www.fdselections.nl/vastgoed/nieuws/fdartikel/news_id/0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut)/pr/1685410/default.aspx” target = “_blank” rel=”nofollow”

Bron: fdselections.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten