Volgens vaste rechtspraak rust de primaire verantwoordelijkheid voor een adequaat verloop van het medezeggenschapstraject bij de ondernemer. Het is aan de ondernemer om op heldere en eenduidige wijze te communiceren met de ondernemingsraad. Conform artikel 31, lid 1, van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) dient de ondernemer de OR te voorzien van alle informatie en gegevens die redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor de behoorlijke uitoefening van haar taak.
De ondernemingsraad vervult een essentiële rol als medezeggenschaps- en inspraakorgaan binnen de onderneming. Als een samengesteld lichaam van werknemers, die optreden als vertegenwoordigers van het personeel, neemt de ondernemingsraad deel aan overleg met de werkgever over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Door deze rol zorgt de ondernemingsraad ervoor dat de belangen van de werknemers op een gestructureerde en formele wijze worden ingebracht en gewogen, wat bijdraagt aan een evenwichtige besluitvorming binnen de onderneming. Hierdoor wordt getracht een harmonieuze werkrelatie te bevorderen en wordt er bijgedragen aan een rechtvaardige en transparante werkplek.
Recente uitspraak
In een recente uitspraak (hof Amsterdam, 7 maart 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:519), in eerste aanleg behandeld door de rechtbank Amsterdam en vervolgens door de Ondernemingskamer van het hof van Amsterdam, stonden de ondernemingsraden van twee Nederlandse vestigingen van een groot Europees petrochemisch concern lijnrecht tegenover de Nederlandse hoofdvestiging van het concern. De kern van het geschil: het voornemen van het topmanagement om het Europese hoofdkantoor te verplaatsen van Sittard naar Amsterdam, alsmede de besluitvorming omtrent de sluiting van de vestiging in Sittard, gevolgd door een fusie met de vestiging in Geleen. De relocatie brengt met zich mee dat een deel van de werknemers (in een hybride werkvorm) hun werkzaamheden voortaan zal verrichten vanuit Amsterdam, terwijl een ander deel tewerkgesteld zal worden op de nieuw te fuseren locatie.
De ondernemingsraden dienen door de ondernemer in de gelegenheid te worden gesteld om advies uit te brengen over dergelijke voorgenomen besluiten, conform artikel 25 lid 1 sub e en f van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Beide ondernemingsraden hadden een negatief advies uitgebracht. Het bezwaar was voornamelijk gelegen in het feit dat de ondernemingsraden onvoldoende en te laat betrokken waren bij het besluitvormingsproces, mede gelet op het feit dat het besluit op Europees niveau is genomen. Bovendien brachten de ondernemingsraden naar voren dat het besluit gepaard gaat met aanzienlijke veiligheids-, financiële en personele risico’s, en dat de motivering voor de verplaatsing als ondeugdelijk en ontoereikend werd beschouwd.
Zowel de rechtbank als het hof gingen hier niet in mee. Hoewel de ondernemingsraden niet tijdig en onvoldoende betrokken waren bij het besluitvormingsproces, hebben zij desalniettemin wezenlijke invloed uitgeoefend op de uiteindelijke besluitvorming, met name ten aanzien van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de werknemers die naar aanleiding van de relocatie worden overgeplaatst, waardoor het medezeggenschapstraject toch voldoende gewaarborgd werd.
Het hof oordeelde voorts dat het concern op deugdelijke wijze had onderbouwd dat de beweegredenen voor de strategische beslissing om de Europese hoofdvestiging naar Amsterdam te verplaatsen, voldoende waren. Het concern had voldoende motivering verstrekt, waarbij werd benadrukt dat het belangrijk werd geacht dat het Europese hoofdkantoor gevestigd zou zijn in een toonaangevende Europese stad met een internationale cultuur en zowel internationale als nationale infrastructuur, mede gezien de groeiambities van het concern. In het licht hiervan was het gerechtvaardigd dat het concern de negatieve adviezen van de ondernemingsraden naast zich neer had gelegd.
Heeft u als onderneming een geschil met de ondernemingsraad of bent u als ondernemingsraad het niet eens met (voorgenomen) besluiten van de onderneming? Neemt u gerust contact met mij contact op via e-mail: gijsbers@adadvocaten.nl of telefoon: 020-6181781
Q.A.L.M. Gijsbers