Huurders van utiliteitsgebouwen hoeven vanaf 1 januari 2013 10 procent minder huur te betalen als de eigenaar geen energielabel bekendmaakt. Dit is een van de voorgestelde wijzigingen van het energielabel. De wijzigingen zijn een gevolg van de herziene Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen (EPBD).
Onderstaande wijzigingen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Het gaat om de volgende, verwachte wijzigingen:
- Bij ontbreken energielabel 10 procent minder huur.
- Huurders van utiliteitsgebouwen, zoals winkels en kantoren kunnen rekenen op 10 procent minder huur. Dit geldt alleen bij nieuwe huurcontracten vanaf 2013. Verhuurders worden zo extra gestimuleerd om een energielabel aan te vragen.
- EPC-berekening niet meer toegestaan.
- Bij verkoop of verhuur van een gebouw jonger dan 10 jaar mag tot 1 januari 2013 ook een EPC-berekening (berekening van de energiezuinigheid) worden overhandigd, in plaats van het energielabel. Vanaf 1 januari 2013 is dat niet meer toegestaan.
- Energielabel verplicht in advertenties.
- Professionele partijen, zoals makelaars, die onroerend goed verkopen of verhuren, zijn verplicht om de klasse van het energielabel (A t/m G) te vermelden in hun advertenties. Dit geldt voor alle gebouwen waarvoor een energielabel is afgegeven.
- Label zichtbaar in publieke gebouwen.
- Alle gebouwen waarvan een overheid meer dan 500 m2 in gebruik heeft, moeten een energielabel hebben. Dit label moet op een plek hangen die voor iedereen zichtbaar is. In andere gebouwen groter dan 500 m2 waar veel publiek komt, zoals winkels of banken, moet een energielabel ook zichtbaar zijn, indien aanwezig.
Syllabus Huisvestingsmanagement
De kosten voor huisvesting zijn na de personeelslasten vaak de grootste kostenpost voor organisaties. Het is dan ook vanzelfsprekend dat huisvesting een elementaire rol speelt in het dagelijks bestaan van een facility manager.
In de digitale syllabus Huisvestingsmanagement vindt u een selectie van belangwekkende artikelen over huisvesting. In combinatie met 7 best practice-verhalen verschaft deze selectie u een goed inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van huisvesting.
Bron: fmm.nl