Tot die conclusie kwam een dochter toen zij na het overlijden van haar vader zijn laatste testament onder ogen kreeg (LJN: RN 2012, 61).
Was zij voorheen nog enig erfgenaam, na zijn overlijden bleek zijn nieuwe echtgenote opeens tot enig erfgename benoemd.
Daardoor erfde de dochter niets meer. Zij kon nog slechts aanspraak maken op haar kindsdeel, hetgeen beduidend minder was.

De dochter neemt een advocaat in de arm

Allereerst dient zij een klacht in tegen de notaris, bij wie haar vader zijn laatste testament had opgesteld.
Die klacht wordt gegrond verklaard omdat bleek dat de notaris had toegestaan dat de nieuwe echtgenote aanwezig was geweest bij het opstellen van het laatste testament. De notaris had de vader tegen de mogelijkheid van beïnvloeding door de nieuwe echtgenote moeten beschermen, hetgeen hij had nagelaten. Dat was klachtwaardig.

Verder krijgt de dochter de beschikking over het medisch dossier van haar vader en spant zij een procedure aan tegen de nieuwe echtgenote, tevens enig erfgename. De procedure is voor de dochter succesvol omdat uit het medisch dossier bleek dat bij haar vader de ziekte van Alzheimer werd vermoed nog voordat zijn laatste testament werd opgesteld.

Ook kan de enig erfgename onvoldoende redenen aandragen om de “ommezwaai” in het laatste testament (haar benoeming tot enig erfgenaam in plaats van zijn dochter) te kunnen verklaren.

De rechter spreekt daarop het voorlopig oordeel en rechterlijk vermoeden uit, dat de vader tijdens het opstellen van zijn laatste testament onvoldoende in staat was om zijn uiterste wil te bepalen. Dit leidt tot de nietigheid van het laatste testament met als gevolg dat het voorlaatste testament, waarin de dochter tot enig erfgenaam werd benoemd, weer gaat gelden.
De nieuwe echtgenote, tevens enig erfgenaam, krijgt opgedragen tegenbewijs te leveren.

Als u vermoedt dat er iets met een testament niet in orde is, is het verstandig de situatie voor te leggen aan een advocaat.
Uit het voorgaande blijkt dat één en ander er zelfs toe kan leiden dat een testament niet meer geldig wordt verklaard.
Wij staan voor u klaar en leggen u graag uit welke verschillende juridische mogelijkheden u heeft.

title=”Advocaat Quintijn Gijsbers” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>Quintijn Gijsbers en title=”Philippe Raaijmakers” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>Philippe Raaijmaakers
Tel: 020 – 7601 225
title=”Advocaten Amsterdam” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>AD Advocaten
Amsterdam