De meeste getrouwde partners weten niet dat zij bij een echtscheiding ook het vermogen dat zij voor het huwelijk in privébezit hadden, moeten delen. Ook gaan veel samenwonende partners met een ongelijke financiële positie het huwelijk in, met allerlei financiële gevolgen van dien als de relatie over is. Dat blijkt uit onderzoek onder 6500 samenwonende stellen. Vanaf nu kunnen bijna getrouwde en gehuwde koppels de financiële gevolgen van hun huwelijk nog eens goed checken met de online huwelijksezakentest.

Verrassingen
“Veel koppels die in gemeenschap van goederen trouwen weten niet wat dat nu precies inhoudt”, aldus Hans van der Horst van WFO Netwerk Notarissen. “Dat zorgt helaas maar al te vaak voor vervelende verrassingen bij een echtscheiding. Heeft bijvoorbeeld één van de partners voor het huwelijk een eigen vermogen in privébezit of een eigen huis in eigendom, dan wordt dit bij een gemeenschap van goederen van hen samen en delen zij die fifty-fifty in het geval van een echtscheiding. Veel partners weten dat niet.”

Huwelijkse zakentest
Met behulp van de onlangs gelanceerde huwelijkse zakentest (www.huwelijksezakentest.nl) kunnen koppels gratis checken of hun financiële zaken goed geregeld zijn als ze gaan trouwen. Omdat vanaf 1 januari 2012 getrouwde koppels makkelijker en sneller hun huwelijkse voorwaarden kunnen afstemmen op hun gewijzigde situatie, is de site ook bedoeld voor stellen die al getrouwd zijn. De site is mede-initiatief van WFO Netwerk Notarissen.

Op dit moment heeft tachtig procent van de getrouwden eerst samengewoond. Uiteindelijk strandt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek één op de drie huwelijken.

Bron: Dichtbij.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten