Wanneer gescheiden mensen onderling lijfrenteaanspraken verrekenen onttrekt zich dit vaak aan het zicht van de fiscus. Toch moet hier formeel belasting over worden betaald door de ontvangende partij. Een enkele keer weet de Belastingdienst een dergelijke verrekening toch op te sporen. Recent verdedigde een gescheiden vrouw die onwetend was over deze heffing haar zaak bij de rechter.

De zaak gaat als volgt. Het stel is in gemeenschap van goederen gehuwd. Het huwelijk is in 2004 ontbonden. In de huwelijksgoederengemeenschap vallen twee lijfrente-verzekeringen. Deze lijfrenteverzekeringen zijn aan de man toegescheiden. Ter verrekening betaalt de man de helft van de waarde van de lijfrenteverzekeringen aan zijn ex-vrouw. Dit bedrag is door de vrouw niet aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting. De inspecteur vordert na. Volgens hem moet dit bedrag in de heffing worden betrokken. Hof Den Bosch geeft hem ook in hoger beroep gelijk.

Tegenprestatie aftrekbaar

De uitkomst van deze procedure is niet verrassend. Feit is dat deze fiscale systematiek bij velen onbekend is. In dat kader is het interessant dat de vrouw onder meer heeft gesteld dat het door haar ontvangen bedrag onbelast is op grond van het gelijkheidsbeginsel. Zij stelde dat belastingheffing normaliter achterwege blijft omdat de inspecteur geen kennis draagt van dergelijke ontvangsten. De stelling alleen is niet voldoende. Zij heeft daarmee niet aannemelijk gemaakt dat in de meerderheid van de met haar situatie vergelijkbare gevallen een juiste wetstoepassing achterwege is gebleven. Dat het hoger beroep niet succesvol voor haar uitpakt, is dan ook niet verrassend.

De keerzijde is dat degene die een lijfrenteaanspraak verkrijgt, de daarvoor betaalde tegenprestatie in aftrek mag brengen voor de heffing van inkomstenbelasting als persoonsgebonden aftrekpost. Dit betekent dat de tegenprestatie eerst het inkomen in box 1 vermindert (tot nul), dan het inkomen in box 3 (tot nul) en ten slotte het inkomen in box 2 (tot nul). Wat dan nog eventueel resteert, schuift door naar het volgende belastingjaar. 

Bron: accountancynieuws.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten