Rvdr Den Haag – De Raad voor de rechtspraak wijst op het risico van kwaliteitsverlies door uitbreiding van de mogelijkheid tot enkelvoudige afdoening van kantonzaken in hoger beroep. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een reactie (link) op een wetsvoorstel van de minister van Veiligheid en Justitie.

Het wetsvoorstel maakt in meer gevallen verwijzing door de meervoudige kamer (met drie raadsheren) naar een enkelvoudige kamer (met één raadsheer) mogelijk in kantonzaken in hoger beroep. Volgens de Raad voor de rechtspraak levert het kabinetsvoorstel het risico op van kwaliteitsverlies.
Voor het blijven verbeteren van de kwaliteit van rechtspraak in hoger beroep is het volgens de Raad nodig dat raadsheren hun oordeel kunnen toetsen en aanscherpen aan het oordeel van andere raadsheren in een meervoudige kamer.

Vertraging
Het wetsvoorstel beoogt een lagere werkdruk voor de gerechtshoven en een snellere afhandeling van zaken. De Raad verwacht echter geen substantiële vermindering van de werkdruk. Daarnaast brengt de verwijzing van meervoudig naar enkelvoudig het risico van vertraging met zich.

In de praktijk zal de meervoudige kamer gaan beoordelen welke zaken mogelijk geschikt zijn voor verwijzing naar een enkelvoudige kamer. Naar verwachting zullen veel kantonzaken zich niet lenen voor enkelvoudige afdoening in hoger beroep, bijvoorbeeld door hun complexiteit. De verwachte besparing van 10 miljoen euro zal volgens de Raad dan ook niet worden bereikt.

Bron: Juridischdagblad.nl

Huis Advocaat contractenrecht Particulier

Huis Advocaat contractenrecht Zakelijk