Huurrecht. Verhuurder tevens benedenbuurman zegt op wegens dringend eigen gebruik. Vordering tot beëindiging afgewezen op grond van belangenafweging, gelet op onder andere leeftijd van huurder en het aan verhuurder beschikbare aantal vierkante meters in eigen woning. Ook geen ontbinding wegens wangedrag huurder.

Uit de beoordeling vanaf 3.9

'Beoordeeld moet worden of [appellant] aannemelijk heeft gemaakt dat hij het verhuurde zo dringend nodig heeft voor eigen gebruik, dat van hem, de belangen van beide partijen in aanmerking genomen, niet kan worden gevergd dat de huurover¬een¬komst wordt verlengd. Naar het oordeel van het hof is aan dit strenge criterium niet voldaan. Met een wellicht bestaand, maar nog niet uitgevoerde wens tot gezinsuitbreiding kan het hof in het kader van het dringend eigen gebruik geen rekening houden. Voorts is het hof niet duidelijk geworden waarom de werkkamer van 5 m2 niet geschikt zou kunnen worden gemaakt als slaapkamer voor een van de beide kinderen. Ook is onvoldoende gemotiveerd waarom de kamer in het souterrain, waarin kennelijk al enige jaren een au pair verblijft, voor dat gebruik, of voor gebruik als werkkamer of kinderkamer niet geschikt zou zijn. De keuze om in zijn huis plaats in te ruimen voor een au pair staat [appellant] uiteraard vrij, maar niet kan worden geoordeeld dat het woonbelang van [geïntimeerde] daarvoor moet wijken, ook al verblijft deze een groot deel van zijn tijd bij zijn vriendin. In dit verband komt gewicht toe aan de gevorderde leeftijd van [geïntimeerde], het feit dat hij al zeer langdurig in het gehuurde woont en de omstandigheid dat [appellant] geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een deel van zijn ruimtetekort op te lossen met behulp van de derde verdieping. De belangenafweging valt daarom in het nadeel van [appellant] uit.

3.10 De vordering tot beëindiging van de huurovereenkomst is ook niet toewijsbaar op de subsidiaire grond. Niet is gebleken dat recentelijk tussen partijen nog incidenten zijn voorgeval¬len. De door [appellant] gestelde incidenten in het verleden, die ten dele zijn erkend, zijn van onvoldoende gewicht om op grond daarvan de huur te beëindigen, hoewel het hof begrijpt dat de verhoudingen tussen partijen door het voorgevallene zijn verstoord. Lees meer

Bron: juridischdagblad.nl

Huis Advocaat contractenrecht Particulier

Huis Advocaat contractenrecht Zakelijk