Als er een deurwaarder bij u aan de deur komt en u bent niet thuis, dan maakt dat voor de deurwaarder niets uit. De deurwaarder kan het stuk ook “uitreiken” door het gewoon bij u door de brievenbus te gooien. U vindt dan bij thuiskomst op uw deurmat een enveloppe met daarop de tekst: “ambtelijk stuk, direct lezen”. Doe dit dan ook direct!

In een zaak bij de Rechtbank Rotterdam (d.d. 23 januari 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:525) deed iemand dat niet toen hij voor de eerste keer een deurwaarder aan de deur kreeg met een oproep voor een zitting op 19 december 2014. Deze gedaagde deed dat ook niet toen deze deurwaarder één dag vóór de zitting, dus op 18 december 2014, voor een tweede keer aan de deur kwam om een eisvermeerdering uit te reiken. In die eisvermeerdering stond een boete van € 20.000,– per dag als de gedaagde partij niet aan het vonnis zou voldoen.  Pas toen de gedaagde voor de derde keer deze deurwaarder aan de deur kreeg, dit keer met het vonnis, riep hij de juridische hulp in van een advocaat.

Uit het vonnis bleek, dat de rechtbank alle eisen had toegewezen, dus ook de boete in de eisvermeerdering die één dag vóór de zitting door de deurwaarder was uitgereikt. De gedaagde partij was het niet eens met het vonnis en wilde zich alsnog tegen het vonnis verzetten. Het ging uiteindelijk om de vraag of hij de boete van € 20.000,– per dag aan de eisende partij moest betalen als hij geen gehoor zou geven aan het vonnis.  Hij stapt naar een advocaat.

De advocaat constateert dat er sprake is van een juridische misslag. Omdat de gedaagde op 19 december 2014 niet in de procedure was verschenen, had de eisvermeerdering volgens de wet “tijdig” moeten gebeuren, dat wil zeggen met inachtneming van de dagvaardingstermijn. De dagvaardingstermijn is tenminste één week en zeker niet één dag voor de zitting. Omdat de eisvermeerdering op 18 december 2014 niet “tijdig” was gebeurd, had de rechtbank deze eisvermeerdering met de boete dan ook niet mogen toewijzen. De dwangsommen mochten dan ook niet worden opgelegd.

Helaas hebben ambtelijke stukken van deurwaarders vaak een officiële, juridische formulering en zijn ze daardoor vaak maar moeilijk te begrijpen. Wij adviseren u daarom altijd juridische bijstand in te roepen, zodat het ambtelijke stuk in eenvoudiger taal aan u kan worden uitgelegd.

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust https://www.huisadvocaten.nl/contact/”>contact op.

title=”Advocaat Q.A.L.M. Gijsbers” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>mr. Q.A.L.M. Gijsbers
title=”advocaat Amsterdam” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>AD Advocaten
Amsterdam
Tel: 020 – 7601 225