Op 4 maart 2015 heeft de Raad van State geoordeeld dat het alcoholslotprogramma niet langer meer mag worden opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit omdat het CBR vanwege de te algemene wetgeving te weinig mogelijkheden heeft om te kijken naar de individuele belangen. Het CBR paste de wet strikt toe en daardoor werden bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden te allen tijde verplicht deel te nemen aan het alcoholslotprogramma. Dit leidde tot ongelijkheid en willekeur. De Raad van State heeft hier nu eindelijk korte metten mee gemaakt!

De Raad van State heeft geoordeeld dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terug komen maar eerst moet de wetgeving worden aangepast. Voor nu is het zo dat het niet meer wordt opgelegd! De vraag is wat u kunt doen als u reeds geconfronteerd bent met een alcoholslotprogramma. Wij denken aan het indienen van een claim/schadevergoeding Als u het alcoholslot niet hebt geaccepteerd en u bent uw rijbewijs vijf jaar kwijt, moet er een kort geding worden gestart tot teruggave van het rijbewijs.

Nu de Raad van State heeft bepaald dat het CBR geen alcoholslot meer mag opleggen treedt het CBR nu in overleg met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu over de vraag wat er ter zake de regelgeving aangaande het alcoholslot gaat veranderen. Het CBR zal op korte termijn kenbaar moeten maken wat er in de toekomst gebeurt, maar ook wat te doen met het reeds ingebouwde alcoholslot en wat te doen als iemand het alcoholslot niet heeft geaccepteerd en dus nu het rijbewijs voor 5 jaar kwijt is.

De ingediende bezwaarschriften zullen nu door het CBR moet spoed worden behandeld, maar dit zal enige tijd duren. Ons advies is dan ook om een spoed procedure (verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening ) te starten en de bestuursrechter te verzoeken het rijbewijs met spoed terug te geven en te bepalen dat het besluit waarin het alcoholslotprogramma is opgelegd moet worden vernietigd dan wel geschorst in afwachting van de beslissing op bezwaar.

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust https://www.huisadvocaten.nl/contact/”>contact op.

title=”Advocaat N. de Vos” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>Mw. mr. N. de Vos
title=”advocaat Amsterdam” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>AD Advocaten
Amsterdam
Tel: 020 – 7601 225