Een geroutineerde, hogeropgeleide begeleider in de pleegzorg mag na 20 jaar werken met kinderen een andere baan gaan zoeken. Verzoekster/werkgever in deze arbeidszaak is een organisatie in de jeugdzorg in Rotterdam en omstreken en verricht zowel ambulante hulpverlening aan jongeren en hun ouders als residentiële opvang, alsmede pleegzorg en schoolmaatschappelijk werk.

Verweerder/werknemer is sedert 1 juni 1992 in dienst, laatstelijk in de functie van begeleider pleegzorg. Het loon bedraagt thans € 3.238,05 bruto per maand. Op de arbeidsovereenkomst is de CAO Jeugdzorg van toepassing.

Overwegingen rechtbank:
5.5. In zijn functie van pleegzorgbegeleider heeft [verweerder] te maken met kinderen die om wat voor een reden dan ook niet (meer) bij hun eigen ouders kunnen wonen. Deze kinderen moeten zondermeer kunnen rekenen op begeleiders van wie zij in sexueel opzicht niets te vrezen hoeven te hebben. Deze functie vereist blijkens de door [verzoekster] overgelegde functiebeschrijving een HBO-diploma, kennis van en inzicht in pedagogiek en ontwikkelings-psychologie.

Het moge dan zo zijn dat [verweerder] zijn functie gedurende twintig jaar altijd goed heeft uitgevoerd, maar binnen diezelfde periode en derhalve met zijn achtergrond qua opleiding en ervaring, heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan zeer ernstige zedendelicten, waaronder het meermalen sexueel misbruiken van een zesjarig pleegkind, dat bij hem woonde, en zijn tienjarige buurjongen. Het betreft dus jongens waarmee [verweerder] in zijn functie zondermeer te maken kan krijgen.

Daarmee is een verband tussen zijn werkzaam-heden en de strafbare feiten gegeven. Dat verband werd ook gezien door de strafkamer van deze rechtbank, hetgeen blijkt uit de bijzondere voorwaarde die is gekoppeld aan het voorwaardelijk deel van de opgelegde gevangenisstraf. [verzoekster] zou bovendien elke geloofwaardigheid in het maatschappelijk veld verliezen indien zij [verweerder] met deze veroordeling in zijn huidige functie, zelfs in haar organisatie, zou willen handhaven.

5.6. Ook de gevolgen van een ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegen niet op tegen deze ernstige strafbare feiten. De kantonrechter deelt het standpunt van [verzoekster] dat juist het feit dat iemand met een professionele achtergrond als [verweerder] zulke ernstige strafbare feiten pleegt, het verder vlekkeloze dienstverband volledig doet verdampen. Daarbij komt dat [verweerder] eigenlijk op voorhand al kon weten, juist gelet op zijn functie, dat het uitkomen van zijn daden tot beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst zou leiden.

5.7. Het vorenstaande leidt er dan ook toe dat het verzoek op de primaire grondslag wordt toegewezen.

LJN: BU9501, Rechtbank Rotterdam, 1278513

Bron: Juridischdagblad.nl

Arbeidsrecht op Huis advocaten

Arbeidsrecht op Huis advocaten