Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. Corona zorgt daarbij voor een nieuwe uitdaging. Want hoe hou je als werkgever Corona buiten de deur? Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers zich aan de bestaande gedragsregels houden, maar het zou natuurlijk nog makkelijker zijn als alle werknemers zijn gevaccineerd. Maar mag je als werkgever medewerkers weigeren als zij zich niet hebben laten inenten?

Alleen gevaccineerd personeel in dienst

In Amerika beginnen sommige werkgevers het vaccineren al als eis te stellen aan hun nieuwe personeel. Zij nemen alleen nog maar mensen aan die zijn ingeënt en zetten dit ook gerust in hun vacatureteksten. In Nederland gaat dit gelukkig nog niet zover, maar toch was Leaseplan onlangs het eerste kantoor dat aangaf dat werknemers zonder coronaprik niet welkom zijn op kantoor. Maar mag dit eigenlijk wel?

Mag je ongevaccineerde werknemers weigeren?

Natuurlijk mag je als werkgever vragen aan jouw werknemers of zij zich alsjeblieft willen laten vaccineren. Eisen is echter geen optie. Wat dat betreft hebben mensen de vrijheid om zelf te bepalen wat zij met hun lichaam doen. Een dringend verzoek kan, maar dit controleren en afdwingen is onmogelijk. Of een werknemer wel of niet gevaccineerd is valt namelijk onder de privacy. De werknemer is dan ook niet verplicht om de werkgever hiervan op de hoogte te stellen.

Risico

In sommige situaties kan dit een bepaald risico opleveren. In een werkomgeving waar het personeel dicht op elkaar werkt kan een ongevaccineerd persoon een grote risicofactor zijn. De werkgever mag dan wel aan deze persoon vragen om bijvoorbeeld nog wat langer thuis te werken. Verplichten is echter onmogelijk.