De geldprijs die een deelnemer heeft gewonnen in een televisieprogramma, waarbij de kandidaten zo lang mogelijk door camera’s gevolgd in een villa moesten wonen, moet als loon aangemerkt worden. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat op 22 juni 2011 in hoger beroep bepaald.

De belanghebbende heeft voor een televisieprogramma met een aantal andere mensen in een villa gewoond, waar ze permanent gevolgd werden door camera’s. De deelnemer die het langst onafgebroken in de villa zou verblijven, maakte hiermee kans op onder meer de hoofdprijs van een miljoen euro. Daarnaast kregen de kandidaten een maandelijks bedrag. Voor belanghebbende was dit bedrag 1000 euro. Na een periode van anderhalf jaar in de villa doorgebracht te hebben, werd belanghebbende door het publiek via een sms-stemming uit vier finalisten gekozen als winnaar van de hoofdprijs. De fiscus beschouwt deze prijs als loon, waarover loonbelasting verschuldigd is.

De belanghebbende bestrijdt het standpunt van de fiscus. Volgens belanghebbende was er geen sprake van een dienstbetrekking met de programmamaker. Hij was binnen de villa vrij in zijn doen en laten. Daarnaast stelt hij dat het winnen van de hoofdprijs puur geluk was, omdat er veel toevalsfactoren in het programma zaten, zoals stemrondes onder mededeelnemers en het televisiepubliek. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit