De rechtbank in Utrecht veroordeelde vandaag een 48-jarige vrouw uit Utrecht tot een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De vrouw had in totaal ruim €900.000 ten onrechte op haar rekening gestort gekregen, die bedoeld was voor haar werkgever. In plaats van dit geld terug te geven, heeft zij het voor zichzelf gebruikt.

De rechter acht bewezen dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. In de periode van 27 januari 2009 tot en met 18 januari 2010 is door de gemeente Utrecht in meerdere stortingen een bedrag van in totaal € 907.587,97 op haar bankrekening gestort, terwijl het was bedoeld voor haar werkgever, een welzijnsorganisatie. De vrouw heeft zich dit geld onrechtmatig toegeëigend. De rechtbank rekent het haar zwaar aan dat zij er op verschillende momenten bewust voor heeft gekozen dit geld voor zichzelf te gebruiken.

De rechtbank voert verschillende redenen aan voor de opgelegde straf van 140 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
De vrouw heeft het geld niet zelf actief gestolen maar het werd op haar rekening gestort. De gemeente en de welzijnsorganisatie waarvoor het geld bestemd was, hebben traag gehandeld, waardoor de situatie bijna een jaar duurde. Bovendien is het grootste deel van het geld, te weten € 700.000 terug naar de gemeente.
Verder heeft de rechtbank rekening gehouden met de grote gevolgen die de ontdekking van het strafbare feit al voor de vrouw heeft gehad. Zij is haar werk kwijtgeraakt, heeft al heel lang geen enkel inkomen meer kunnen krijgen en zal mogelijk haar woning verliezen.

Ook heeft de rechter mee laten wegen dat de vrouw geen strafblad heeft en dat er volgens de reclassering geen gevaar voor herhaling is. Dat de gevangenisstraf voorwaardelijk is, moet de vrouw ervan weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Bovendien maakt het haar mogelijk te blijven werken en op die manier zoveel mogelijk van het verduisterde geld terug te betalen.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit